Svijet

Litvanija postavila ‘zmajeve zube’ na granicu s Rusijom

Litvanija je postavila protutenkovske barijere poznate kao “zmajevi zubi” na mostovima koji povezuju zemlju s Rusijom.

Ministarstvo odbrane je objavilo i da je oko drugog utvrđenog mosta preko rijeke Neman postavljeno “vatreno oružje” kako bi se spriječio mogući ruski napad, prenosi Index.

“Utvrde će biti podržane vatrenom moći, ako bude potrebno, kako bi se zaustavio i uništio neprijatelj”, navodi se u saopćenju. Rijeka Neman čini dio granice između Litvanije i ruske eksklave Kalinjingrad. Duga je 930 kilometara i teče od Bjelorusije preko Litvanije, a zatim se ulijeva u Sjeverno more.

“Zmajevi zubi” koriste se za usporavanje tenkova i ostavljanje vozila ranjivima na napade neprijatelja. Prvi put su korišteni tokom Drugog svjetskog rata, a izrađeni su od armiranog betona.

Fotografije osvijetljenog mosta preko rijeke Neman prikazuju desetine trokutastih betonskih blokova koji blokiraju cestu.

Izvještaji navode da su također postavljene mine, strojnice, bodljikava žica i metalne prepreke.

“Ovo je preventivni korak za osiguranje učinkovitije obrane”, objavilo je litvansko ministarstvo obrane.

Otkad je Kremlj napao Ukrajinu 2022. godine, granica između Kalinjingrada, Poljske i Litvanije postala je jedna od najutvrđenijih u Evropi.

Prošlog mjeseca Litvanija je također postavila “zmajeve zube” na Most kraljice Louise, izgrađen 1907. godine, koji prelazi rijeku Neman i povezuje ruski grad Sovetsk u Kalinjingradskoj regiji s litavskim selom Panemunė,pišu Vijesti

Laurynas Kasčiūnas, ministar odbrane Litve, rekao je ovaj tjedan da je postavljanje “zmajevih zuba” dio odbrambenih mjera na svim litvanskim mostovima.

“Neki mostovi će biti utvrđeni, a drugi će biti pripremljeni za rušenje”, izjavio je.

Ostale zemlje EU i NATO-a koje graniče s Rusijom i Bjelorusijom uložile su milione u jačanje svojih granica. Najopsežniji je poljski program pod nazivom “Istočni štit”, koji će koštati oko 1.8 milijardi funti, a djelomično ga financira EU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh