Svijet

Fidan: Izrael danas najveća prijetnja međunarodnom miru i sigurnost

Izrael je danas glavna prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti, uz pomoć nacija koje im pružaju oružje i političku podršku, rekao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

“Danas je Izrael postao glavna prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti, ali Izrael ne čini sam ovaj zločin”, rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare s jordanskim kolegom Aymanom Safadijem.

Poručio je da “postoje zemlje koje podržavaju Izrael, dajući mu oružje i političku podršku”.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Gazu od oktobra prošle godine uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre.

Od tada je ubijeno više od 42.300 ljudi, uglavnom žena i djece, a više od 99.000 je ranjeno, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo teritorije usred blokade koja je rezultirala ozbiljnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se također suočava sa slučajem genocida pred Međunarodnim sudom pravde zbog svojih postupaka u Gazi.

Fidan je podvukao da Izrael čini genocid u Gazi više od godinu dana, a sada izraelski premijer Benjamin Netanyahu također pokušava postepeno okupirati Liban.

“(Izrael) cilja na humanitarnu pomoć. Izrael, koji ubija ljude u ovoj regiji od 1948. godine, sada također cilja na strance”, rekao je turski ministar.

Izrael je od 23. septembra pokrenuo masovne zračne napade širom Libana protiv, kako tvrdi, meta Hezbollaha, ubivši najmanje 1.542 osobe, a ranivši više od 4.555,pišu Vijesti

Raseljeno je više od 1,34 miliona ljudi.

Osvrćući se na tursko-jordanske odnose, Fidan je rekao da su razgovarali o bilateralnim odnosima s jordanskim kolegom i da imaju za cilj održavanje prvog sastanka zajedničke ekonomske komisije u prvom kvartalu 2025. godine.

Izrazio je i želju za jačanjem saradnje u odbrambenoj industriji, napominjući da postoji mnogo sporazuma za koje se nadaju da će ih potpisati u narednom periodu, kako bi ih što prije realizovali i još više produbili odnose.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh