Svijet

Pakleni plan Elona Muska prijeti svijetu: Trump kao njegov ‘trojanski konj’? Evo šta smjera

Multimilijarder Elon Musk već dugo mašta o redizajniranju svijeta prema vlastitoj ekstremnoj viziji. Ukoliko uspije u naumu da vrati Donalda Trumpa u Bijelu kuću na izborima, to bi mogao biti trenutak kada bi se njegova, kako on smatra, “superinteligencija” spojila s najmoćnijim aparatom na planeti – američkom vladom, što bi predstavljalo izvanrednu poslovnu priliku.

Pixabay/Ilustracija

Prema analizi objavljenoj u The Atlantic, Musk sanja o transformaciji svijeta prema svojim idejama, a Trump bi mogao biti njegov “trojanski konj”. Mnogi tehnološki divovi Silicijske doline povezali su se s Trumpom, ali Musk je taj koji želi živjeti svoju ekstremnu tehno-autoritarnu fantaziju. Njegov cilj nije samo bogaćenje, već i osvajanje državne moći. Trump je otvoreno pozvao Muska da sudjeluje u vlasti kao glavni “inženjer”, koji će redizajnirati američku državu i život prema vlastitoj slici.

Muskova ambicija nadilazi hobi jednog milijardera, s obzirom na osobnu pažnju i sredstva koja ulaže u Trumpovu kampanju. Prema The New York Timesu, Musk se preselio u Pennsylvaniju kako bi nadgledao Trumpove aktivnosti, upravljajući infrastrukturom koja će dovesti birače na birališta. Najavio je da će svaki dan dijeliti milijun dolara registriranim glasačima u ključnim državama, što je izazvalo zabrinutost među stručnjacima za izborno pravo zbog mogućeg kršenja zakona.

Muskova podrška Trumpu

Musk je prvotno bio skeptičan prema Trumpu i podržavao je Rona DeSantisa, no s vremenom je postao strastveni pristaša Trumpovog MAGA pokreta. Njegov odnos prema Trumpu odražava njegov stav prema umjetnoj inteligenciji – s jedne strane, ona može biti opasna, ali s druge, predstavlja potencijal koji je moguće iskoristiti.

Muskova podrška Trumpu također se temelji na njegovim ekonomskim interesima. Njegove tvrtke, SpaceX i Tesla, oslanjaju se na vladine ugovore i subvencije, a prema Politicu, ostvarile su federalne ugovore u vrijednosti od 15 milijardi dolara. Musk planira iskoristiti vlastite veze s Trumpom za ostvarenje svojih ambicija, smatrajući ga svojim “snom”.

U topografiji “Trumplanda”, Musk je neusporediv s ostalim donatorima ili suradnicima. Ako Trump pobijedi, Musk bi mogao postati ključni faktor njegove izborne pobjede. Očekuje se da će Musk zauzeti visoku poziciju u Trumpovoj administraciji, predlažući privatizaciju vladinih funkcija i prepuštanje državnih poslova poduzetnicima.

Musk kao “tehnokralj”

U svojoj potrazi za moći, Musk se naziva “tehnokraljem”. Ova titula ukazuje na opasnost njegovog potencijalnog utjecaja, jer bi mogao ignorirati kritike i smanjiti nadzor Kongresa. Njegova ambicija predstavlja rizik u slučaju Trumpove pobjede, jer bi mogao implementirati radikalne promjene u strukturi vlade, usmjeravajući resurse prema vlastitim interesima.

Franklin Foer, autor analize, zaključuje da bi Musk mogao postati jedan od najstrašnijih rizika Trumpova drugog mandata, stvarajući sustav koji favorizira koncentraciju moći u rukama “genija”, čime bi se otvorila vrata za socijalni darvinizam i egoizam.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh