Svijet

“Sjeverna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju kao podršku ratu protiv Ukrajine”

Južnokorejski zakonodavci su u srijedu saopštili da je Sjeverna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju kako bi podržala njene vojne operacije u Ukrajini, što je dvostruko više od prethodnih procjena. Ove informacije su dobili nakon brifinga sa Nacionalnom obavještajnom agencijom Južne Koreje.

Vojska - Reuters

Prema istim izvorima, Pyongyang je obećao ukupno oko 10.000 vojnika, a njihovo potpuno raspoređivanje očekuje se do decembra ove godine. I Moskva i Pyongyang su negirali izvještaje o slanju vojnika na ukrajinsko ratište. Ovu informaciju je također objavila i Ukrajina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak saveznike da reaguju na dokaze o umiješanosti Sjeverne Koreje u rat na strani Rusije. Ranije ove sedmice, visoki američki diplomata izjavio je da Washington, zajedno sa saveznicima, razmatra posljedice ovakvog razvoja događaja, ocijenivši to kao “opasno i vrlo zabrinjavajuće” ako se potvrdi, prenosi N1.

Južnokorejska Nacionalna obavještajna služba potvrdila je prošlog petka da je Sjeverna Koreja poslala oko 1.500 vojnika u Rusiju brodovima, dok se očekuje dolazak preostalih trupa u narednim mjesecima, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh