Svijet

Austrijska državna TV izvinila se zbog grafike na kojoj je čistačica – muslimanka

Austrijska državna televizija ORF izvinila se javnosti zbog grafike korištene u popularnoj emisiji ZIB.

ORF TV Austrija - Screenshot

Izvještavajući o sistemski relevantnim zanimanjima, televizija je prikazala ženu koja nosi hidžab, odnosno muslimanku, kao čistačicu sa metlom i kantom. Kao da su samo muslimanke čistačice i kao da je takvo nešto uopće relevantno u jednom društvenom istraživanju!?

S obzirom na to da austrijski javni mediji na ovaj način potiče društvene predrasude i klišeje o pripadnicima jedne vjerske grupe, ovo je potaknulo rasprave na Twitteru. Neki od korisnika ove mreže su napisali da ovakvo izvještavanje ORF-a predstavlja rasizam.

Među onima koji su reagirali bio je i dr. Nedad Memić, novinar iz Sarajeva, koji živi i radi u Beču.

“Dragi urednici, zašto vam ovo treba?!”, upitao je Memić uredništvo ORF-a, televizije koja je na našim prostorima, uz ostalo, poznata po snimkama rušenja Starog mosta.

Ubrzo je reagirao Christian Braun-Staudinger, glavni urednik ORF-a-2.

“U pravu ste, grafika korištena u ZIB-u jučer izazvala je neke kritike. Nenamjerno je poslužila širenju predrasuda i nije smjela biti puštena u eter. Uredništvo ZIB-a prihvaća kritike i izvinjava se zbog toga”, napisao je Braun-Staudinger.

U Austriji je posljednjih godina registriran nagli porast broja incidenata inspiriranih ksenofobijom, islamofobijom i antisemitizmom, što je objavljeno u izvještaju istraživanja sprovedenog nakon dolaska uglavnom muslimanskih migranata.

Evropa ujedno bilježi rast krajnje desnice, što se održava na sve segmente društva, pa je i rast islamofobije više nego očit.

U Austriji je zabilježen rast krajnje desnice 2017. godine.

Međutim, u septembru prošle godine Austrijska narodna stranka (OVP) kancelara Sebastijana Kurza osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, dok je Slobodarska partija Austrije (FPO) uslijed velikih skandala pretrpjela veliki poraz, te je danas u opoziciji.

Slobodarska partija Austrije imala je značajne veze i sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh