Svijet

Kažnjava li Trump Berlin povlačenjem vojnika iz Njemačke?

Američki predsjednik je najavio povlačenje gotovo 10.000 američkih vojnika iz Njemačke. Ima li ovaj potez veze s optužbama da Njemačka ne uplaćuje dovoljno u NATO proračun?

No image - Haber.ba

Američki predsjednik Donald Trump je, kako piše Wall Street Journal (WSJ), naredio Pentagonu da do septembra smanji broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj. Time se očito ostvaruju prijetnje, sada već bivšeg veleposlanika SAD-a u Njemačkoj, Richarda Grenella, da će Washington smanjiti broj vojnika u Njemačkoj ukoliko Njemačka ne poveća svoje izdatke za odbranu, prenosi “DW“.

Kako dalje piše Wall Street Journal, 9.500 vojnika koji bi trebali napustiti Njemačku, bili bi premješteni u Poljsku i druge savezničke zemlje, a jedan dio bi mogao biti vraćen kući.

U Njemačkoj je trenutno stacionirano 34.500 američkih vojnika, ali treba dodati i oko 17.000 američkih civilnih uposlenika koji rade u Njemačkoj – između ostalog i u najvećoj američkoj bolnici izvan SAD-a u Landstuhlu ili zrakoplovnoj bazi u Ramsteinu. Svi oni su za mnoge zabačene lokalne zajednice važan ekonomski faktor.

Jedan neimenovani dužnosnik Pentagona je rekao kako ova odluka nama veze s trenutnim dodatnim zahlađenjem odnosa između Angele Merkel i američkog predsjednika uzrokovanog odbijanjem njemačke kancelarke da dođe na G7 samit u Washington, čime je praktično torpedirana želja američkog predsjednika da se u predizborno vrijeme profilira sa stranim državnicima. On je izjavio da povlačenje trupa već duže vrijeme priprema general Mark Milley.

Jedan drugi dužnosnik je za WSJ izjavio kako povlačenje vojnika ima veze s povećanim izdvajanjima za NATO, što opet smanjuje potrebu za većom prisutnošću američkih vojnika. Prema istom izvoru, na konkretnim planovima za povlačenje se već radi od prošle jeseni, a naredbu za to je izdao Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O`Brian.

Predstavnik Demokratske stranke u povjerenstvu Senata za vojna pitanja je odluku o povlačenju nazvao “sitničavom i apsurdnom”.

“Ovo je još jedna usluga Putinu i još jedna loša odluka ove administracije koja će dodatno pogoršati odnose s našim saveznicima”, rekao je senator Jack Reed.

Glasnogovornik Nacionalnog sigurnosnog vijeća Bijele kuće John Ullyot je rekao kako SAD i dalje stoje na raspolaganju za saradnju s Njemačkom na odbrambenim i ostalim pitanjima.

No otkako je u Bijeloj kući na vlasti Donald Trump, odnosi Berlina i Washingtona su krenuli nizbrdo. Jedan od glavnih kamena spoticanja je Trumpova optužba da Njemačka ne izdvaja dovoljno za vojna pitanja.

Grenell je prošlog mjeseca zbog njemačke rasprave o nuklearnom naoružanju Berlin optužio da želi potkopati nuklearnu doktrinu NATO-a. Grenell, koji često javno prenosi Trumpove poruke, je Njemačku često kritikovao i zbog saradnje s kineskom kompanijom Huawei na području 5G tehnologije, berlinskog stava u sukobu Zapada sa Iranom, a najviše kritika na račun vlade u Berlinu dolazi zbog plinovoda Sjeverni tok II i optužbi o “ovisnosti” o Moskvi.

Službena Varšava je već izrazila nadu da će dio vojnika iz Njemačke biti prebačen u Poljsku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh