Svijet

Većina stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva želi nazad u EU

Većina Britanaca želi da njihova zemlja ponovo bude članica Evropske unije, pokazala je anketa provedena prošle godine. Anketu je provela organizacija European Social Survey.

Brexit i EU - Twitter

Rezultati ankete su objavljeni ove sedmice, a pokazali su da 59 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva želi da ova država ponovo bude članica EU. Godinu ranije, 2018. je 50 posto građana ove zemlje bilo za članstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji, piše američki poslovni magazin Business Insider.

Članstvo u ovoj zajednici ne podržava 35 posto Britanca, a za podsjetiti je da je 52 posto građana Ujedinjenog Kraljevstva podržalo Brexit 2016. Da neće glasati na referendumu tada je kazalo osam posto stanovnika ove zemlje.

Rezultati ankete su objavljeni četiri godine poslije Brexita i to u trenutku kada se država suočava sa ekonomskim izazovima u jeku pandemije koronavirusa. Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo EU u februaru ove godine, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh