Svijet

Tragedija: Daisy Coleman počinila samoubistvo

Daisy Coleman, čija je priča o se*sualnom zlostavljanju i naknadnom uznemiravanju bila tema Netflixovog dokumentarca Audrie and Daisy, počinila je samoubistvo, potvrdila je njena majka na Facebooku.

Daisy Coleman - Foxnews.com

Daisy je imala 23 godine.

“Bila je moja najbolja prijateljica i čudesna kćerka”, napisala je njena majka Melinda Moeller Coleman. “Mislim da mi je pokazivala i da mogu živjeti bez nje. Ne mogu. Toliko želim da je mene moglo boljeti, a ne nju.”

Coleman je počinila samoubistvo osam godina nakon što je prijavila učenika iz razreda (srednja škola) da ju je silovao kada je imala 14 godina, u rodnom gradu Maryvilleu, u Missouriju, prenosi “Radio Sarajevo“.

Matthew Barnett, učenik, uhapšen je i optužen, ali je optužnica odbačena dva mjeseca kasnije kada je lokalno tužilaštvo saopćilo da nema dovoljno dokaza. Barnettov advokat kazao je da je njegov klijent surađivao s vlastima te da je kazao kako je se*sualni odnos bio s pristankom obje strane. Barnett je priznao krivicu za ugrožavanje djeteta i optužen je na dvije godine uslovnog zatvora.

Nakon toga, porodica Daisy Coleman počela je dobijati prijetnje. Majka je dobila otkaz na veterinarskoj klinici gdje je radila.

U aprilu 2013, njihova kuća u u Maryvilleu – koja je bila prazna i stavljena na prodaju – izgorjela je do temelja. Vlasti su saopćile da zbog devastirane strukture, nije mogla biti provedena kvalitetna istraga te uzrok požara nije utvrđen.

Nakon ovoga, iste godine pokrenuti su veliki protesti “Pravda za Daisy”.

Njenu priču mogli ste vidjeti u Netflixovom dokumentarcu iz 2016, Audrie and Daisy, koji se fokusira na priču o napadu te traumi i uznemiravanju koji su uslijedili poslije. Dio dokumentarca prati i priču Audrie Pott, 15-godišnjakinje koja je također prijavila da je silovana na zabavi, a onda je počinila samoubistvo nekoliko dana kasnije.

Film je osvojio Peabody nagradu kao “iskrena, srceparajuća priča o se*sualnim napadima i društvenim mrežama, kao i posljedicama koje to ostavlja na mlade živote”.

Iz SafeBAE, organizacije čije je jedan od osnivača bila Daisy i čija je misija okončati se*sualno nasilje među učenicima, saopštili su kako su šokirani i potreseni gubitkom.

“Daisy se godinama borila s oporavkom od napada, ali i da spriječi buduće se*sualno nasilje među tinejdžerima. Bila je naša sestra, sila koja nas je pokretala, ali, kao što mnogi od vas znaju, oporavak nije niti prav niti lagan put. A, ona se borila jako i dugo”, saopštili su na Twitteru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh