Svijet

U Kongu otkrivena planina na kojoj 90 posto tla čini zlato

Nakon otkrića da tlo na planini u Demokratskoj Republici Kongo sadrži 90 posto rude bogate zlatom, brojni stanovnici države pohrlili su na planinu kako bi izvukli ovaj materijal iz zemlje.

Krajem februara je otkriveno da planina koja se nalazi u provinciji Južni Kivu sadrži od 60 do 90 posto zlata, prenosi BBC.

Brojni video snimci sa lica mjesta koji su objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ljude kako lopatama kopaju po zemlji i rukama pokušavaju izvući zlato iz zemlje.

Samostalno rudarstvo u kojem se rudari koriste primitivnim tehnikama vađenja koje se mogu vidjeti na videu je uobičajeno u ovoj državi.

Zlatna groznica koja i dalje privlači hiljade u selo u provinciji Južni Kivu natjerala je vlasti da zabrane tamošnje rudarstvo dok se ne uspostavi veći nadzor i kontrola nad nedavno otkrivenim nalazištem.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh