Svijet

Prijaviti Srbiju Vijeću sigurnosti UN-a jer odbija izručiti radikale Jojića i Radetu

Članove SRS-a Petra Jojića i Vjericu Radetu Haški tribunal je 2012. godine optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv ratnog zločinca Vojislava Šešelja

Petar Jojic i Radeta - avaz

Od predsjednika tzv. rezidualnog mehanizma Carmela Agiusa postupajući haški sudija Liu Daqun zatražio je da Srbiju prijavi Vijeću sigurnosti UN-a jer je odbila Hagu izručiti članove Srpske radikalne stranke.

Članove SRS-a Petra Jojića i Vjericu Radetu Haški tribunal je 2012. godine optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv ratnog zločinca Vojislava Šešelja, predsjednika SRS-a, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da uopće ne svjedoče.

Još od 2015. godine kad je sud uputio prvi nalog za hapšenje, Srbija odbija izručiti članove SRS-a, da bi godinu dana kasnije Viši sud u Beogradu presudio da nema zakonskih osnova za izručenje, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ali ne i optuženih za nepoštovanje suda.

Nakon što je Tribunal u Hagu pravno nasljedio Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, donesena je odluka da se suđenje zvaničnicima radikala nastavi u Srbiji. Međutim, tužioci su se žalili, te je apelaciono vijeće naložilo da sudija Liu Daqun razmotri da li bi svjedoci bili sigurni ako se suđenje održi u Srbiji.

Sudija Daqun je 2019. godine poništio prvobitnu odluku i naložio da se proces Jojiću i Radeti održi u Hagu, a Srbiji je naloženo da uhapsi i izruči optužene, što je ona odbila uraditi. prneosi “Avaz“.

Tužiteljica Diana Ellis je u septembru prošle godine, zatražila da predsjednik haškog suda Srbiju zbog nesaradnje ponovo prijavi Vijeću sigurnosti UN. Sudija Daqun je današnjom odlukom usvojio taj zahtjev.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh