Svijet

Dan palestinskih zatvorenika: Protest podrške i apel za spas Palestinaca u izraelskim zatvorima

Palestinci od 1974. godine 17. aprila obilježavaju “Dan zatvorenika”, a i ove godine cilj je ukazati na brojne Palestince u izraelskim zatvorima među kojima su i mnogi maloljetnici

Protest podrške palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima održan je u Pojasu Gaze.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Gazi povodom Dana zatvorenika Palestine, tražeći oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Palestinci od 1974. godine 17. aprila obilježavaju “Dan zatvorenika”, a i ove godine cilj je ukazati na brojne Palestince u izraelskim zatvorima među kojima su i mnogi maloljetnici.

Abdullah Kandil, predsjednik udruženja Vaid, rekao je da žele skrenuti pažnju na nevolje zatvorenika u izraelskim zatvorima i zatražiti njihovo oslobađanje na Dan palestinskih zatvorenika.

Navodeći da se zaraza novim koronavirusom ove godine proširila i među zatvorenicima, Palestinci se žale i na medicinski nemar u zatvorima te su pozvali međunarodnu zajednicu da poduzme mjere za spas zatvorenika.

Nacionalno vijeće Palestine, pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), u znak podrške zatvorenicima u izraelskim zatvorima od 1974., svake godine organizuje različite programe, demonstracije i simpozijume na kojima se govori o situaciji u kojoj se nalaze zatvoreni Palestinci.

Izrael nastavlja hapsiti Palestince i time krši prava približno 4.500 zatvorenika u zatvorima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh