Svijet

Njemačka će u Ukrajinu poslati svoje najmodernije samohodne haubice

Prema njemačkim novinama Die Welt, Njemačka se priprema da za Ukrajinu pošalje sedam Panzerhaubitze 2000 iz zaliha njemačke vojske.

samohodne haubice - Shutterstock

Ovim će Njemačka da ispuni direktni zahtjev Ukrajine za materijalnom podrškom u vidu samohodnih vozila koja mogu pogoditi mete na udaljenosti od 40 kilometara.

Isporuka ovog oružja, koje prema Bildu se nalazi na popravci i neće biti spremno za slanje do kraja juna je politička odluka za koju se vjeruje da ide protiv savjeta njemačke vojske koja kaže da joj je ovo oružje potrebno.

Prema Die Weltu samo 40 od 119 Panzerhaubitze 2000 samohodnih haubiva koje se nalaze u inventaru njemačke vojske je spremno za upotrebu.

Ranije je Nizozemska najavila da će iz zaliha svojih oružanih snaga poslati Panzerhaubitzen 2000 u Ukrajinu.

Panzerhaubitze 2000 je oružje koje je ušlo u upotrebu 1998. godine. Radi se o samohodnim haubicama koje ispaljuju rakete kalibra 155 mm. Može ispaliti tri rakete u devet sekundi, a deset u 56 sekundi. Nalazi se u upotrebi u vojskama Italije, Nizozemske, Grčke, Litvanije, Mađarske, Katara i Hrvatske. Ovisno o vrsti municije koja se koristi ima domet i do 67 kilometara. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh