Svijet

U ovom gradu se jede najbolje u cijelom svijetu, nije daleko od Hrvatske

Većina talijana gurmanskom jezgrom Italije, a i cijelog svijeta, smatra – svoj grad. Ali čitatelji jednog od najpoznatijih portala posvećenog putovanjima, Conte Nast Travellera, odlučili su da je hrana u jednom talijanskom gradu ipak bolja nego u ostalima.

Bologna - Profimedia

Na vrhu popisa gradova s najukusnijom hranom nalazi se talijansi grad Bologna, smješten u sjevernoj regiji Emiliano-Reggiano.

Bologna je grad s mnogo lica i mnogo imena. Neki je zova La Dotta – učena, što je očita referenca na najstarije sveučilište na svijetu koje ondje djeluje još od 1088. godine. Poznata je i kao La Ross – crvena, zbog boje srednjovjekovnog starog grada, ali i njegove neslavne ljevičarske politike. Drugi je nazivaju La Grossa – debela. Ovo valjda ne treba dodatno objašnjanje.

Ovo je glavni grad regije Emiliano-Reggiano, koja nam je dala parmezan, pršut, mortadelu i aceto balsamico. Tu su prvi put skuhali lazanje, torteline u temeljcu i bolonjez. Ovdašnji kuhari su ludi za korištenjem najboljih mogućih sastojaka, lokalno uzgojenih ili proizvedenih, sezonskih i onih koji su proizvedeni uz što je moguće manje ljudskog utjecaja, piše CN Traveller.

Stoga je donekle iznenađujuće da je Bologna relativno slabo posjećena i podcijenjena među talijanskim gradovima. To je jedan od nedostataka kada je grad nalazi u zemlji prošaranoj metropolama koje se nalaze na popisima mnogih putnika kao lokacije koje treba vidjeti prije nego što umreš. Rim, Milano i Venecija vode na listama najposjećenijih europskih gradova, a svaki od njih privuče više od 10 milijuna posjetitelja godišnje. Za usporedbu, Bologna je 2019. zabilježila neznatnih 1,5 milijuna dolazaka.

Sretna posljedica je da restorani u Bologni, čak i u četvrtima u koje turisti najčešće dolaze, moraju ugađati gomili stalnih gostiju, među kojima su studenti i dobrostojeći domaći. Daleko je manje vjerojatno da će posjetitelji nesvjesno upasti u “turističku zamku”. Važna napomena: Zbog vjernih posjetitelja ključna stvar prije dolaska u restoran u Bologni je rezervacija. Nazovite unaprijed, posebno vikendom i navečer i nemojte se iznenaditi ako u prvom restoranu nema slobodnih stolova.

Vrhunac večeri ovdje je oko 21 sat. Dođite gladni. Otiđite oduševljeni. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh