Svijet

Talijanska premijerka Meloni tvrdi da Biden nikad nije tražio od Italije da izađe iz BRI projekta s Kinom

Talijanska premijerka Giorgia Meloni, koja je u četvrtak posjetila Bijelu kuću, rekla je da američki predsjednik Joe Biden nikad nije osporavao sudjelovanje Italije u kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI) poznatoj i po nazivu “Novi put svile”.

Joe Biden pohvalio je talijansku premijerku Meloni zbog njezine potpore. Biden je također rekao da su SAD i Italija “čvrsto” uz Ukrajinu i da je njena Vlada ponudila “vrlo snažnu potporu” protiveći se ruskim zločinima.

Podsjetimo, Italija je jedina veća zapadna zemlja koja se pridružila kineskom BRI projektu koji predviđa obnovu starog Puta svile s ciljem povezivanja Kine s ostatkom Azije, Europom i šire uz velika ulaganja u infrastrukturu.

“Predsjednik Sjedinjenih Država nikada nije izravno se postavio u vezi toga”, rekla je na konferenciji za novinare u Rimu.

Sporazum između Italije i Kine potpisan je 2019. pod upravom tadašnjeg premijera Giuseppea Contea, što je izazvalo kritike iz Washingtona i Bruxellesa, a Italija ga vrlo vjerojatno neće obnoviti kada istekne početkom sljedeće godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh