Dolaskom proljeća mnogi će se zaputiti u šume gdje raste samonikla biljka srijemuš kojeg nazivamo i divlji ili medvjeđi luk. Ukusni i sočni zeleni listovi koriste se svježi u salatama ili se od njih spremaju umaci, juhe i druga jela, piše agroklub.
No, s korištenjem ove biljke treba biti vrlo oprezan jer, ono što zvuči bezopasno može biti kobno ako dođe do toga da ga zamijenite s drugim, vrlo sličnim, a po zdravlje i život opasnim biljkama.
Smrtni ishod
Upravo se to dogodilo u Austriji – tragedija u kojoj je nastradao stariji bračni par. U šumi su nabrali biljku za koju su vjerovali da je srijemuš te od njega napravili juhu. No, riječ je bila o mrazovcu koji je vrlo opasan po zdravlje, piše Agrarheute.
Samo nekoliko sati nakon konzumiranja su hospitalizirani, a par dana kasnije, završilo je tragično, sa smrtnim ishodom bračnog para.
Razlika između srijemuša i mrazovca
Obje biljke rastu na sličnim mjestima – ali je mrazovac vrlo toksičan za ljude. Kako objašnjava bavarski Crveni križ, čak i jedenje jednog lista može biti smrtonosno.
Savjeti za razlikovanje:
Srijemuš ima jak miris bijelog luka dok mrazovac nema.
Srijemuš ima kopljaste, sjajne listove na zasebnim stapkama, a mrazovac tamnije i deblje listove koji su povezani u krug
Srijemuš možete uzgojiti i u bašči, a kod branja budite jako oprezni!
Također, sličan je listovima đurđice i čemerike.
Ako ne poznajete dovoljno dobro ove biljke, najbolje je ne upuštati se u branje, agroklub.