Svijet

Netanyahu: Rat se neće završiti dok se ne vrate svi taoci

https://www.vijesti.ba/clanak/644532/netanyahu-rat-se-nece-zavrsiti-dok-se-ne-vrate-svi-taoci#:~:text=Ured%20izraelskog%20premijera%20Benjamina%20Netanyahua%20oglasio%20se%20saop%C4%87enjem%20neposredno%20nakon%20govora%20ameri%C4%8Dkog%20predsjednika%20Joea%20Bidena%20u%20kojem%20se%20Hamas%20poziva%20da%20prihvati%20najnoviji%20prijedlog%20sporazuma%20o%20taocima%20i%20izraelske%20lidera%20da%20stanu%20iza%20njega.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a joint press conference with German Chancellor Olaf Scholz, in Tel Aviv, Israel, Tuesday, Oct. 17, 2023. Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS

Izraelska vlada je ujedinjena u želji da vrati naše taoce kao što je prije moguće i radi na postizanju ovog cilja”, poručili su iz Ureda premijera Benjamina Netanyahua.

“Stoga je premijer ovlastio pregovarački tim da iznese nacrt za postizanje ovog cilja, istovremeno insistirajući da se rat neće završiti dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi, uključujući povratak svih naših talaca i eliminaciju Hamasove vojske i vladine sposobnosti”, kažu u Netanyahuovom uredu.

„Tačan nacrt koji je predložio Izrael, uključujući uslovni prelazak sa faze na fazu, omogućava Izraelu da zadrži ove principe“, dodaje se u saopćenju.

Netanyahuov ured ne pojašnjava da li je njegov prijedlog isti onaj koji je opisao Biden tokom svog govora – i uopće se ne poziva direktno na Bidenov govor,pišu Vijesti

Na pitanje da li je dogovor koji je opisao Netanyahuov ured isti onaj koji je Biden iznio u svom govoru, visoki zvaničnik administracije koji je informirao novinare izbjegava direktan odgovor.

“Ne sumnjam da će sporazum karakterizirati Izrael i da će ga okarakterizirati Hamas, ali znamo šta je u dogovoru. Znamo kakva su očekivanja”, kaže zvaničnik.

„Često ove poslove karakterišu oni koji možda ne žele da ga vide“, rekao je zvaničnik ranije na brifingu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh