Svijet

Netanyahu nije spreman zaustaviti rat u Gazi: “Neke primjedbe Bidena nisu tačne”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se u ponedjeljak na sastanku sigurnosnog kabineta te je time dao prvu javnu reakciju na prijedlog koji je u petak iznio američki predsjednik Joe Biden da se okonča rat u Gazi.

Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu listens as U.S. Secretary of State Antony Blinken makes a statement to the media inside The Kirya, which houses the Israeli Ministry of Defense, after their meeting, in Tel Aviv, Israel, Thursday Oct. 12, 2023. Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

Naveo je kako pojedine primjedbe američkog predsjednika o prijedlogu za prekid vatre “nisu tačne” te kako “nije spreman zaustaviti rat u Gazi”.

“Nisam spreman da zaustavim rat,” rekao je Netanyahu tokom tajne rasprave u Komitetu za vanjske poslove i odbranu Kneseta, prenosi Klix.

Kako je naveo, prijedlog o prekidu vatre je “netačan” dok je “okvir koji je Biden predstavio parcijalan”.

“Rat će biti zaustavljen radi vraćanja taoca i onda ćemo razgovarati”, dodao je on.

Netanyahu je iznio detalje kako bi borba mogla biti prekinuta na 42 dana kako bi olakšali povratak taoca, ali neće odustati od cilja pobjede.

“Nećemo pristati da okončamo rat bez postizanja ciljeva”, rekao je Netanyahu.

Napomenimo kako je američki predsjednik naveo kako je Izrael predstavio trofazni sporazum za okončanje rata u Gazi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh