Svijet

HOROR NA MATURI: Djevojčice HOSPITALIZONE zbog konzumiranja NEDOZVOLJENIH SUPSTANCI – Ne sjećaju se šta su sve UNIJELE u sebe

Policija u Rumuniji pokrenula je istragu nakon što su dvije djevojčice u blizini Bukurešta sa male mature otišle pravo u bolnicu u stanju intoksikacije.

srbija danas

Djevojčice su navodno rekle roditeljima “da se ne sjećaju šta su sve unijele u sebe”.

– Na osnovu informacija koje su kružile u roditeljskim grupama, riječ je o maturi koja je održana u noći između 31. maja i 1. juna, a djeca su završila u bolnici nakon konzumacije alkohola i drugih supstanci, pa policija sve provjerava i preduzima mjere u okviru svojih nadležnosti – rekla je portparolka policije u Ilfovu.

Problema je bilo i sa starijim maturantima, pa i u jednoj srednjoj školi sprovode istragu. Za to vrijeme ljekari i stručnjaci apeluju da se bude oprezan prilikom organizacije proslava povodom završetka školske godine.

Rumunski mediji kažu da je sve veći broj djece i tinejdžera koji dolaze u bolnicu u teškom stanju alkoholisanosti ili prekomjerene upotrebe nar.otika. Kako navode, ljekari spasu dnevno najmanje dva života maloljetnika, a kada su mature, taj broj često bude i veći.

– Imala sam 12 godina kada sam prvi put probala dro.u i to je počelo više iz radoznalosti. Završila sam na odjeljenju intenzivne njege, poslije predoziranja, sa 30 odsto šanse da izađem odatle – ispričala je djevojčica od 15 godina, koja je zbog dro.e bila na samrti.

Observator piše da skoro 60 pacijenata svakog mjeseca stigne hitno u prestoničku dječju bolnicu Grigore Aleksandresku, nakon trovanja benzodiazepinima, odnosno lijekovima prepisuje psihijatar, koje dobrovoljno konzumiraju kao dro.u.

Broj maloljetnika koji u stanju teške intoksikacije budu hospitalizovani sve je veći, pogotovo u vrijeme matura.

– Uglavnom ih ostavimo na liječenju u bolnici, bez obzira na kliničke simptome, svaka intoksikacija za nas je hitan slučaj. U većini slučajeva dovede ih neko od članova porodice, ali naravno, dovode nam pacijente i sa lokacija gdje je došlo do intoksikacije, nekad sa žurki, nekad sa javnih mjesta – rekla je Vjorela Nitesku, direktora Odeljenja za toksikologiju u dječjoj bolnici u Bukureštu.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh