Svijet

Kina poriče da potpiruje rat u Ukrajini

“Kina nikada nije ‘raspirivala vatru'”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning nakon što su je upitali o mirovnom samitu koji je zakazan za 15. i 16. juni.

Kina tvrdi kako vjeruje da treba podržati “sve mjere” koje služe uspostavljanju mira u Ukrajini, odbacivši optužbe ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da s Rusijom pokušava potkopati mirovni samit planiran za ovaj mjesec u Švicarskoj.

“Kina nikada nije ‘raspirivala vatru'”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning nakon što su je upitali o mirovnom samitu koji je zakazan za 15. i 16. juni.

Mao je rekla da je kineski stav o mirovnoj konferenciji “otvoren i transparentan”.

Više od 80 delegacija potvrdilo je da će prisustvovati samitu u Burgenstocku, za koji se Švicarska nada da će postaviti temelje za mirovni proces.

Govoreći u Singapuru u nedjelju, Zelenski je rekao da Kina i Rusija vrše pritisak na druge zemlje i njihove čelnike da ne prisustvuju predstojećim pregovorima. Nije rekao koji su to čelnici.

“Koristeći kineski utjecaj u regiji i kineske diplomate, Rusija čini sve kako bi omela mirovni samit”, rekao je na konferenciji za novinare na dobro praćenom sigurnosnom forumu u Shangri-La Dialogueu.

Kina ostaje neutralna u ratu, iako je produbila veze s Moskvom nakon invazije. Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Peking prošlog mjeseca gdje je uživao u svečanom dočeku i pijuckao čaj s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

Njena trgovina s Rusijom je porasla, ublažavajući ekonomski učinak sankcija Rusiji koje je predvodio Zapad. Američke, ukrajinske i druge obavještajne agencije kažu kako postoje dokazi da kineski dijelovi završavaju u ruskom oružju, čak i ako Kina ne naoružava direktno svog susjeda.

Švicarci su se nadali da će Kina prisustvovati mirovnoj konferenciji, ali je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi prošle sedmice jasno rekao da Peking neće sudjelovati, prenosi Aljazzera.

Peking je pozivao na mirovnu konferenciju s “ravnopravnim sudjelovanjem” svih strana, uključujući Rusiju, koja nije pozvana.

Ukrajinski mirovni plan poziva na potpuno povlačenje ruskih trupa s ukrajinske teritorije, obnovu njenih postsovjetskih granica iz 1991. i traži odgovornost Rusije za rat.

Kina je, također, objavila mirovni plan za koji je Putin prošlog mjeseca rekao kako pokazuje da Peking razumije “korijene” sukoba i njegovo “globalno geopolitičko značenje”. Plan od 12 tačaka naišao je na mlak prijem kada je prvi put objavljen godinu nakon ruske invazije, a analitičari su primijetili nedostatak konkretnih prijedloga, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh