Svijet

“Vratite nam naše voljeno dijete, osjećam se bespomoćno” – Otac nestale djevojčice VJERUJE da je oteta, otmičarima uputio JAKU poruku – Kaje se što nije bio tu da je ŠTITI

Prošlo je tačno nedjelju dana otkako je mala Valerija (9) nestala u Debelnu u Saksoniji.

Djevojčica je nestala na putu do škole, a do sada svi su napori da se ona pronađe bili bezuspješni. Sada se oglasio i njen otac iz Ukrajine očajnom video porukom.

Valerija je pobjegla od rata u Ukrajini u Debeln sa majkom i bakom. Njen otac, Roman G. (32) ostao je u zemlji kako bi pomogao u njenoj odbrani.

Kada je njegova knestala, vojska ga je pustila i dala mu specijalnu dozvolu da otputuje u Njemačku. On trenutno čeka papire kako bi to i uradio.

Bild je u subotu razgovarao sa Romanom telefonom, dok je bio u Dnjepropetrovskoj oblasti, u blizini Harkova u istočnoj Ukrajini.

On čvrsto vjeruje da je njegova kćerka oteta i poslao je dramatičnu poruku otmičarima.

– Moje ime je Roman, ja sam Valerijin otac, djevojčice koja je nestala u Nemačkoj 3. juna. Šesti je dan potrage i dalje nije poznato gjde je moja kćerka. Želim da zahvalim svima koji pomažu da se pronađe Valerija. Dok sam štitio miran san ukrajinske djece na frontu, moja rođena kćerka je netragom nestala. Obraćam se onima koji su umiješani u njen nestanak: Nađite hrabrosti u sebi da vratite nama roditeljima naše voljeno dijete. Nadam se da ću uskoro moći da držim svoju kćerku u naručju – poručio je Roman.

Otac je u nedjelju, 2. juna, dan pre Valerijinog nestanka, posljednji put razgovarao telefonom sa njom i mlađom kćerkom Viktorijom (3).

Valerija je bila srećna zbog ocjena u školi i ponosno ih saopštila ocu. Razgovarali su o ljetnjem raspustu i da žele da se opet vide u Ukrajini.

Dan kasnije njegova bivša supruga Nađa (33) obavijestila ga je da je Valerija nestala bez traga.

– Osjećam se bespomoćno – rekao je otac za medije.

Roman i Nađa vjenčali su se 2015. godine, kada je Valerija već bila rođena. Drugo dijete dobili su 2021. godine, a godinu dana kasnije majka je pobjegla u Njemačku sa kćerkama.

– Udaljenost, rat… sve je to opterećivalo brak. Ali Nađa i ja smo se složili da to ne treba da utiče na našu djecu. Uvijek smo se trudili da im damo sve. Razveli smo se 2023. godine – rekao je otac.

Otišao je u vojsku jer je “vidio patnju naroda, djece” i nije htio da stoji po strani i ništa ne čini.

– Želio sam da pomognem. Ali dok sam ovde rizikovao svoj život i štitio svoju zemlju, nisam mogao da zaštitim svoje dijete. Osjećam se tako nemoćno – rekao je on.

On je dodao da je 5. juna razgovarao sa policijom i odgovorio na sva pitanja.

Policija nije isključila mogućnost da je djevojčica kidnapovana. Oni nastavljaju istragu u svim pravcima. Istražitelji su čak ispitivali i porodične poznanike u inostranstvu.

Potraga za djevojčicom je do sada bila bez uspjeha.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh