Svijet

Izraelska vojska najavila “taktičku pauzu” u Gazi, trajat će svaki dan od osam do 19 sati

Izraelska vojska objavila je u nedjelju da će pauzirati borbe tokom dana duž rute u južnoj Gazi kako bi se omogućila isporuka više humanitarne pomoći za Palestince.

Tzv. taktička pauza koju je najavila vojska daleko je od potpunog prekida vatre na opkoljenoj teritoriji koji je tražila međunarodna zajednica.

Ako se održe ograničeni prekidi napada, mogli bi pomoći rješavanju potreba Palestinaca koje su se još više povećale posljednjih sedmica s izraelskim upadom u Rafah.

Vojska je saopštila da će pauze počinjati u osam ujutro i ostati na snazi ​​do 19 sati, a kako je navedeno, pauze će se održavati “do daljnjeg”.

Cogat, izraelsko vojno tijelo koje nadgleda distribuciju pomoći u Gazi, saopćilo je da će ruta povećati protok pomoći u druge dijelove Gaze, uključujući Khan Younis, priobalno područje Muwasi i središnju Gazu, prenosi Klix.

Stanovnici sjeverne Gaze dobivaju pomoć sa prijelaza sa sjevera.

Kako navodi UN, glad prijeti Pojasu Gaze gdje je 75 posto od oko 2,4 miliona stanovnika raseljeno zbog rata, a više od 8.000 djece mlađe od pet godina liječeno od akutne pothranjenosti.

Scott Anderson, direktor za pitanja Gaze u agenciji UN-a za Palestince, rekao je za CNN da se nada da će pauza “donijeti prijeko potrebnu pomoć stanovništvu”.

Pauza duž južne rute dolazi dok Izrael i Hamas razmatraju najnoviji prijedlog za prekid vatre, plan koji je detaljno iznio američki predsjednik Joe Biden.

Iako je Biden taj prijedlog opisao kao izraelski, Izrael ga nije u potpunosti prihvatio, a Hamas je zahtijevao promjene koje se čine neprihvatljivim za Izrael.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh