Svijet

Zelenski naredio čistku državne garde nakon navodne zavjere za atentat

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je novom šefu ukrajinske državne garde da očisti svoje redove od ljudi koji je diskredituju nakon što su dvojica njenih oficira optužena za zavjeru za ubistvo visokih zvaničnika.

Volodimir Zelenski - facebook

Služba državne bezbjednosti (SBU) saopćila je prošlog mjeseca da je uhvatila dvojicu pukovnika garde optuženih da su sarađivali s Rusijom na planiranju ubistva Zelenskog i drugih zvaničnika, uključujući šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova. Državna garda obezbjeđuje različite državne službenike, ističe Guardian.

Ubistvo Zelenskog bilo je zamišljeno kao “poklon” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je peti put inaugurisan u Kremlju prošlog mjeseca, saopštila je SBU, prenosi N1.

Predstavljajući osoblju pukovnika Oleksija Morozova u ponedjeljak, Zelenski je rekao da je njegov glavni cilj osigurati da se samo oni koji svoju budućnost vide vezanu za Ukrajinu pridruže agenciji, prenosi N1.

“I, naravno, agencija mora biti očišćena od svakoga ko ne izabere Ukrajinu za sebe ili diskredituje službu državne garde”, napisao je Zelenski na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik je otpustio Morozovljevog prethodnika Serhija Ruda u maju, dva dana nakon što je SBU privela službenike agencije za koje je rekla da su radili za rusku Federalnu službu bezbjednosti (FSB) i nakon što su procurili povjerljive informacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh