Svijet

Rusija zabranjuje 81 medij iz Evropske unije

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da će zabraniti niz medija iz Evropske unije, u odgovoru na zabranu rada ruskih medijskih kuća u Evropi.

Evropska unija je u maju objavila da zaustavlja rad četiri “propagandne mreže povezane s Kremljom”, oduzevši im pravo na emitovanje i distribuciju na njenom teritoriju,prenosi HINA.

Zabrana se odnosila na Voice of Europe, novinsku agenciju RIA te novine Izvestia i Rosijskaja Gazeta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova uzvratilo je danas, objavivši listu 81 medijskih kuća iz 25 članica Evropske unije čiji će rad i emitovanje sad biti zabranjeni u Rusiji.

Ministarstvo optužuje zapadne medije da “sistemski raspačavaju neprecizne informacije” o ruskoj “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini.

Među zabranjenim medijima su francuska novinska agencija France Presse, austrijska televizija ORF, irska televizija RTE i španska novinska agencija EFE i panevropski Politico.

“Ruska Federacija je više puta na raznim nivoima upozorila da politički motivisano uznemiravanje ruskih novinara i neopravdane zabrane ruskih medija unutar EU-a neće proći bez odgovora”, stoji u saopćenju ministarstva,pišu Vijesti

“Usprkos tome, Bruxelles i prijestolnice država članica odlučile su se na put eskalacije, primoravši Moskvu da usvoji recipročne i proporcionalne protumjere”, dodaje se u saopćenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh