Svijet

Panika među demokratama: Nakon debate žele mijenjati Bajdena

Demokratski predsjednik Amerike Džo Bajden (81) i njegov republikanski prethodnik Donald Tramp (78), dvojica najstarijih kandidata za šefa Sjedinjenih Američkih Država u istoriji, suočili su se u četvrtak u dugo očekivanoj debati.

Joe Biden - Platforma x

Ipak, izgleda da debata za neke nije prošla baš najsjajnije.

“Nakon katastrofalnog nastupa u debati protiv Donalda Trampa, demokrate su raspravljali o tome da zamijene Bajdena u daljoj trci” navodi britanski “Telegraph”.

Tokom 90 minuta suočavanja Bajden je, kažu, gubio tok misli, mrmljao i na trenutke djelovao kao da je potpuno izgubljen.

“New York Times” takođe izvještava kako grupa kongresnika iz redova demokrata sada razmišlja o novom predsjedničkom kandidatu nakon što su vidjeli kako se “katastrofa odvija pred njihovim očima”.

Dejvid Akselrod, bivši viši savjetnik Baraka Obame, rekao je novinarima da će se u Demokratskoj stranci povesti rasprava treba li se Bajden povući.

Izvori iz američkih medija navode kako kod demokrata vlada panika, a pitanje je hoće li uopšte biti moguće zamijeniti Bajdena budući da su izbori za nekoliko mjeseci. Dosad se, kao potencijalna zamjena, spominjao samo guverner Kalifornije, Gavin Njusom.

Novinar “Slatea”, Dejvid Faris piše kako je debata za Bajdena bila živi promašaj te kako ne treba vjerovati onima koji kažu da nema vremena da se Bajdena zamjeni kao kandidata jer je situacija kritična. Kaže kako su u ovakvoj situaciji sve opcije na stolu.

Postoje tri načina da dođe do promjene kandidata za predsjednika i sve tri su bez presedana. U istoriji SAD nikad se nije dogodilo da se usred predsjedničke trke mijenjao kandidat ovako blizu izborima. Jedna od opcija je ta da Bajden jednostavno da ostavku. To bi bila najlakša i najjednostavnija opcija za novog kandidata.

U slučaju ostavke, potpredsjednica Kamala Haris postala bi nova predsjednica i nova kandidatkinja demokrata. Iako ne bi po automatizmu postala nova kandidatkinja, bilo bi jako teško da bilo ko drugi ospori njen legitimitet kao aktuelne predsjednice.

Druga opcija značajno je komplikovanija od prve. Bajden bi mogao najaviti da se povlači iz trke i reći kako to radi iz zdravstvenih razloga. U tom slučaju on i dalje ostaje predsjednik, a Kamala Haris ne bi imala legitimitet i podršku koju bi dobila da Bajden da ostavku i učini ju predsjednicom sada. U tom slučaju demokratski delegati mogu raditi šta im se prohtije, a tada bi počela žustra bitka između najprominentnijih delegata o tome ko će postati novi kandidat.

Postoji, naravno, mogućnost da će se Bajden oglušiti na sve glasnije kritike da nije sposoban više biti predsjednik, a kamoli preuzeti drugi mandat. U tom slučaju na Demokratskoj konvenciji na kojoj se glasa za definitivnog kandidata na izborima, delegati jednostavno mogu glasati za nekog drugog i ništa ih u tome ne sprečava.

U konačnici, odluka je na samom Bajdenu. Hoće li se suočiti sa stvarnošću i kritikama i povući iz trke ili će se do kraja držati kandidature ostaje za vidjeti, prenosi “24sata“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh