Svijet

Zanimljiv protest: Parižani planiraju masovno vršenje nužde u Senu pred Olimpijske igre

Do Ljetnih olimpijskih igara u Parizu 2024. ostalo još samo mjesec dana, no kontroverza oko jednog od žarišta događaja – rijeke Sene još uvijek traje.

Pariz - Blogspot.com

Nakon višemjesečnih testova koji su pokazali visok nivo bakterija iz kanalizacije i otpadnih voda, stanovnici kojima je dosadilo zagađenje rijeke prijete masovnom defekacijom u znak protesta, samo nekoliko sedmica prije dolaska olimpijaca u njihov grad.

Na internetu je osvanula web stranica koja koristi viralni tag #JeChieDansLaSeineLe23Juin, što u prevodu znači “Se*em se u Senu 23. juna.” Google pretraga te fraze usmjerava ljude na web stranicu, koju predstavlja “????” emoji na pretraživaču. Site ponavlja tu frazu i direktno se izruguje francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i gradonačelnici Pariza Anne Hidalgo, koji su se zakleli da će se kupati u rijeci prije olimpijade kako bi dokazali da je Sena bezbjedna, prenosi N1.

“Nakon što su nas stavili u go*na, na njima je da se okupaju u našim go*nima”, piše na web stranici koja takođe sadrži kalkulator koji omogućava korisnicima da unesu koliko daleko žive od centra Pariza, a zatim izračunavaju kada bi trebalo da vrše nuždu da bi njihov izmet završio u srcu francuske prijestonice u određeno vrijeme.

Lokalna novinska kuća ActuParis objavila je da je protest izrastao iz šale nakon što su se Hidalgo i drugi zvaničnici krajem maja obavezali da će rijeku učiniti čistom za plivanje ​​na vrijeme za događaje na otvorenom tokom Ljetnih igara. Nedavni testovi su otkrili da još uvijek postoji “alarmantan nivo” bakterija u rijeci. Prema istom mediju, neimenovani kompjuterski inženjer stoji iza ideje o viralnom protestu.

“Na početku je cilj bio da se našalimo, i omasovimo ovaj ironični hashtag”, rekao je anonimni huškač agenciji. “Na poslijetku, pitanje je hoće li ljudi zaista vršiti nuždu u Seni ili pokrenuti neke militantne radnje? Ništa nije isključeno.”

Zagađenje Sene bila je glavna tačka spora uoči Olimpijskih igara. Francuska vlada je već potrošila skoro 1,5 milijardi dolara pokušavajući da očisti rijeku dovoljno da se može plivati u njoj, iako je vlažno vrijeme iskomplikovalo napore. Zvaničnici su u nedavno objavili da rezultati testova od sredine juna pokazuju povišene nivoe bakterija Ešerihije koli i enterokoka u rijeci, iako je Axios izvijestio da je zvaničnik pariške regije Marc Guillaume izrazio uvjerenje da će se događaji planirani za održavanje u rijeci desiti kako je i planirano.

U maju je dobrotvorna organizacija Surfrider provela testove koji su otkrili zagađivače na nivoima višim od dozvoljenih od onih koje dozvoljava sportska federacija, pri čemu je jedno očitavanje na kultnom mostu Aleksandra III u Parizu pokazalo nivoe tri puta veće od maksimuma koji dozvoljavaju federacije triatlona i plivanja na otvorenom, objavila je francuska novinska agencija AFP. Testovi tokom prvih osam dana juna pokazali su kontinuiranu kontaminaciju.

Izvršni direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta Christophe Dubi rekao je prošle sedmice da “nema razloga za sumnju” da će se događaji koji će se održati u Seni odvijati prema planu.

“Uvjereni smo da ćemo plivati ​​u Seni ovog ljeta,” dodao je Dubi, prenosi CBS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh