Svijet

Singapur najskuplji grad na svijetu za superbogataše

Singapur je najskuplji grad za superbogataše u ovoj godini, pokazao je izvještaj švicarske banke Julius Baer.

Singapur - Nezavisne.com

Kako bi sastavila rang listu, švicaraska banka je analizirala cijene 20 potrošačkih dobara i usluga koje su kupili i koristili bogati pojedinci u 25 gradova.

Singapur je najskuplji, jer je u odnosu na prošlu godinu sve značajno poskupelo: od automobila i nakita do nekretnina. Troškovi posjedovanja automobila u Singapuru porasli su 15 posto u odnosu na godinu ranije u američkim dolarima.

Troškovi privatnog obrazovanja porasli su skoro 14 posto, dok su ženske tašne i cipele poskupele deset posto. Cijene muških odijela i satova porasle su za više od pet posto.

Za petama Singapuru ove godine je Hong Kong, koji je, svrgnuvši Shangai postao drugi najskuplji grad za bogate, prenosi B92.

London se ove godine našao na trećem mestu, delom zbog izlaska Velike Britanije iz tehničke recesije prošlog meseca, jačanja britanske funte u prošloj godini i kontinuiranog prilagođavanja privrede uslijed normalizacije poslije Brexita,pišu Vijesti

Zanimljivo je da se ove godine u top deset najskupljih gradova za bogate našao i Milano, dok je Dubai ispao sa liste.

Na listi deset najskupljih gradova na svijetu, četvrto mjesto je propalo Shangaiu, peto Monaku, šesto Cirihu, a sedmo New Yorku. Na osmom mjestu je Pariz, na devetom Sao Paulo, a na desetom Milano.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh