Svijet

Bivši savjetnik Donalda Trumpa danas ide u zatvor

Bivši savjetnik i bliski saradnik Donalda Trampa Steve Benon, pozvan je da se danas javi u federalni zatvor…

NBC news

Bivši savjetnik i bliski saradnik Donalda Trampa Steve Benon, pozvan je da se danas javi u federalni zatvor u saveznoj državi Connecticut na odsluženje četvoromesečne zatvorske kazne izrečene zbog nepoštovanja sudskog poziva u kongresnoj istrazi napada na Capital 6. januara 2020. godine.

Sudija koja predsjedava u njegovom postupku dozvolila mu je da tokom dvogodišnjeg žalbenog procesa ostane na slobodi, ali je danas, nakon što je vijeće Apelacionog suda potvrdilo njegovu presudu za nepoštovanje Kongresa, a Vrhovni sud odbio njegovu posljednju žalbu, izdala naredbu da se neodložno prijavi na izdržavanje zatvorske kazne, prenosi AP.

Porota je Benona proglasila krivim u dva slučaja nepoštovanja Kongresa: u prvom zbog odbijanja da svjedoči pred odborom Predstavničkog doma povodom događaja 6. januara 2020. godine, a u drugom zbog odbijanja da dostavi dokumenta vezana za njegovo učešće u pokušajima bivšeg predsjednika Trumpa da ospori izborni poraz koji mu je 2020. godine nanio kandidat Demokratske stranke Joe Biden.

Benon se takođe suočava sa krivičnim optužbama u saveznom sudu u New Yorku zbog navodne prevare donatora koji su dali novac za izgradnju zida duž granice SAD i Meksika, ali on tvrdi da nije kriv za pranje novca, zavjeru, prevaru i druge optužbe.

Još jedan Trumpov saradnik, trgovinski savejtnik Peter Navarro, takođe je osuđen za nepoštovanje Kongresa, ali on se u martu prijavio na izdržavanje četvoromjesečne kazne nakon što je Vrhovni sud odbio zahtjev da mu se odloži izvršenje kazne, pišu vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh