Svijet

Mađarska od danas na čelu EU

Mađarska nacionalistička vlada u ponedjeljak je započela svoje predsjedavanje Evropskom unijom…

Mađarska nacionalistička vlada u ponedjeljak je započela svoje predsjedavanje Evropskom unijom s parolom “Učinimo Evropu ponovo velikom” nakon što su evropski poslanici postavili pitanje treba li joj dopustiti da preuzme tu ulogu.

Njihova zabrinutost zasniva se na brojnim sukobima premijera Viktora Orbana s Bruxellesom oko demokratskih normi.

Mađarske diplomate tvrde da će njihova zemlja biti pošten posrednik, dok analitičari navode da će akcije Budimpešte na čelu kreiranja politike EU vjerovatno biti ograničene s obzirom na to da je Bruxelles u fazi tranzicije nakon izbora u junu.

Uloga predsjedništva je da utvrđuje dnevni red, predsjedava sastancima članica EU u svim oblastima osim vanjske politike ili pitanja eurozone, traži konsenzus među državama članicama EU i sklapa sporazume o zakonodavstvu s Evropskim parlamentom.

Proći će mjeseci da nova Evropska komisija i novi članovi parlamenta budu u punom pogonu, kažu analitičari.

To znači da je, iako je krajnja desnica pridobila političare koji su potencijalno skloni prema prioritetima Mađarske koji su ostvarili dobitke na izborima za EU, sposobnost predsjedništva da vodi politiku ograničena.

– Bit će samo mali uticaj na zakonodavnu agendu. To počinje mnogo kasnije, moguće krajem godine, a možda početkom iduće godine – kazao je Pavel Havliček, istraživač u Udruženju za međunarodnu politiku.

Mađarska je saopćia da njeni prioriteti uključuju promicanje članstva zapadnog Balkana u EU, borbu ilegalnih migracija i ekonomsku konkurentnost.

Kritičari napominju da njen pritisak na proširenje ne uključuje Ukrajinu.

Mađarska ima istorijat blokiranja ili odgađanja sredstava i oružja za Ukrajinu, kao i održavanja veza s Moskvom. Također je kritizirala napore EU da smanji ovisnost o Kini.

Uoči mađarskog preuzimanja predsjedanja nad EU, blok je požurio s novim sankcijama Rusiji i započeo pregovore o članstvu s Ukrajinom, prenosi Reuters, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh