Svijet

Erdogan poziva Assada da ‘obnove’ tursko-sirijske odnose

Turska može u svako doba poslati poziv sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu za moguće razgovore o obnovi odnosa između dvije susjedne zemlje, rekao je u nedjelju turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan.

“Poslat ćemo našu pozivnicu Assadu i s tim želimo obnoviti tursko-sirijske odnose na isti nivo koji je bio i ranije. Naša pozivnica može biti upućena bilo kad”, naglasio je Erdogan.

Turska je prekinula veze sa Sirijom 2011. godine nakon izbijanja rata u kojem je podržavala pobunjene snage koje su težile svrgavanju Assada.

Ankara je izvršila nekoliko prekograničnih vojnih operacija protiv militanata za koje navodi da ugrožavaju njenu nacionalnu sigurnost i formirala je “bezbjednu zonu” na sjeveru Sirije, gdje su turske snage sada stacionirane, podsjeća Reuters.

Erdogan je naglasio da će Ankara pokrenuti recipročne mjere na svaki pozitivan korak Damaska i da ruski predsjednik Vladimir Putin i irački premijer Mohammed Shia Al Sudani mogu dati doprinos u uspostavljanju kontakta.

Turski predsjednik je dodao da su sada stigli do tačke sa koje, ukoliko Assad pokrene korak ka poboljšanju odnosa s Turskom, Ankara može uzvratiti istim pristupom.

Sirijski zvaničnici su u više navrata naveli da bilo kakva vrsta normalizacija odnosa može biti uspostavljena nakon što se Turska saglasi da povuče više hiljada vojnika sa sjeverozapada Sirije, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh