Svijet

Huti: Napali smo ‘vitalnu metu’ u Izraelu

Jemenska grupa Huti izvela je napad dronovima na vitalnu metu u gradu Eilatu, na jugu Izraela, u saradnji s iračkim islamskim otporom.

Vojni glasnogovornik grupe Yahya Saree je u televizijskoj izjavi rekao da su njihove oružane snage, u saradnji s iračkim islamskim otporom, izvele vojnu operaciju “protiv vitalne mete u Umm al-Rashrashu, južnoj okupiranoj Palestini”, bez preciziranja mete.

Brigadni general Saree potvrdio je da je operacija izvedena s više dronova i da je uspješno ostvarila svoje ciljeve.

Saree je potvrdio nastavak izvođenja zajedničkih operacija s iračkim islamskim pokretom otpora u pružanju podrške i postizanju pobjede palestinskog naroda sve dok agresija i opsada tog naroda u Pojasu Gaze ne prestanu.

Prošlog petka je vođa Husa Abdul-Malik al-Houthi rekao da su operacije njegove grupe koja podržava Gazu poremetile gotovo polovinu izraelskog pomorskog saobraćaja.

U istom kontekstu, Zajednički pomorski informativni centar za Crveno more i Adenski zaljev potvrdio je da je teretni brod Verbena, koji je plovio pod zastavom Palaua, odvučen iz opasne zone i na putu je do sljedeće luke pristajanja, nakon što su ga 13. juna napali Huti.

Centar je saopćio da je brod gađan s tri projektila dok je prolazio kroz Adenski zaljev, 98 nautičkih milja istočno od jemenskog grada Adena,pišu Vijesti

Američka centralna komanda saopćila je da je brod potopljen nakon što je posada spašena i prevezena na sigurno, dodajući da je u napadu povrijeđen jedan od članova posade.

U znak solidarnosti s Gazom koja se suočava s razornim izraelskim ratom uz američku podršku, Huti projektilima i bespilotnim letjelicama gađaju izraelske teretne brodove ili druge povezane s njima u Crvenom moru, Arapskom moru i Indijskom okeanu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh