Svijet

Azijska zemlja odobrila 16 vrsta insekata kao hranu: Skakavci, bube…

Državna agencija za hranu Singapura (SFA) odobrila je 16 vrsta jestivih insekata za prodaju i potrošnju u zemlji, navodi se u javnoj brošuri od 8. jula upućenom trgovcima hranom.

“S trenutnim efektom, SFA će dozvoliti uvoz insekata i proizvoda od insekata koji pripadaju vrstama za koje je procijenjeno da predstavljaju nisku regulatornu zabrinutost”, navodi agencija u saopštenju, prenosi CNN.

Insekti odobreni od strane SFA uključuju skakavce, brašnare i nekoliko vrsta buba.

“Ovi insekti i proizvodi od insekata mogu se koristiti za ljudsku ishranu ili kao stočna hrana za životinje koje proizvode hranu – rekao je SFA, dodajući da se insekti ne mogu “brati iz divljine”.

“Dokumentirani dokaz, koji je potrebno pokazati, da se insekti uzgajaju u prostorima koje reguliše nadležni organ”, dodaju iz SFA.Kao i u većem dijelu svijeta, jedenje insekata u Singapuru ostaje novina. Istraživači su zabilježili više od 2.100 jestivih vrsta insekata – od kojih su mnogi prepuni važnih vitamina i minerala i služe kao održivi izvor visokog proteina za razliku od stoke koja proizvodi metan.

Mravi, cvrčci, pa čak i tarantule se obično jedu u drugim zemljama jugoistočne Azije kao što su Tajland i Kambodža.

Živi insekti se obično prodaju u Singapuru kao hrana za kućne ljubimce, poput ptica pjevica i gmizavaca, ali bi mogli biti nova i opcija za ljude. Lokalni kuhari, restorani i kompanije za hranu i piće eksperimentišu sa različitim načinima sigurnog posluživanja insekata u jelima poput slanih rakova od jaja sa supercrvima i proizvodima poput proteinskih pločica,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh