Svijet

Biden održao važan press: Par gafova, ali čvrsto u kampanji

“Ako usporim i ne mogu da obavim posao, to je znak da to ne treba da radim”, rekao je i dodao: “Ali još nema naznaka za to.”

agencije

Joe Biden je izašao na scenu na svojoj konferenciji za novinare u četvrtak navečer sa svime što je bilo na kocki – njegovim predsjedništvom, njegovim nadanjima za reizbor, njegovim političkim životom.

Tako BBC počinje analizu Bidenove lress konferencije i navodi “ako su to bili ulozi, jedva da ih je priznao”.

Odbacio je zabrinutost u vezi sa njegovom kampanjom koju je punih sat iznova i iznova postavljala soba puna novinara i obećao da se ne bori za svoje naslijeđe, već da završi posao koji je započeo kada je preuzeo dužnost 2021. godine.

“Ako usporim i ne mogu da obavim posao, to je znak da to ne treba da radim”, rekao je i dodao: “Ali još nema naznaka za to.”

Ovisno o perspektivi, to je bio ili znak uporne odlučnosti ili čovjeka koji poriče koliko je njegova situacija strašna postala, navodi BBC.

Nekoliko minuta nakon što je konferencija za novinare završena, još nekoliko demokratskih članova Kongresa javno je pozvalo Bidena da podnese ostavku, pridruživši se najmanje desetak drugih poslanika iz predsjednikove vlastite stranke koji su to učinili.

Situaciji neće pomoći ni dva mučna gafa koja će pamtiti svako ko je gledao.

U svom prvom odgovoru, on je svoju potpredsjednicu Kamalu Harris nazvao “potpredsjednikom Trumpom”.

To se dogodilo samo sat vremena nakon još jedne greške u vezi sa hvatanjem naslova na NATO događaju, kada je Biden predstavio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao “predsjednika Putina”.

Brzo je ispravio prvu verbalnu grešku u vezi sa ukrajinskim liderom. Drugi gaf nije uhvatio, iako su neki novinari u prostoriji iznenađeno mrmljali, a nekoliko njegovih najviših sekretara kabineta sjedilo je kamenih lica u prvom redu publike, piše BBC.

Ti trenuci – jedini veliki posrtaji u inače postojanom, ako ne i energičnom izgledu – sigurno će potaknuti nervozne demokrate da se zapitaju ima li još gafova ako predsjednik nastavi sa svojom kampanjom.

Ali bar za sada, gospodin Biden je djelovao kao srećni ratnik, insistirajući da će nastaviti. Smijao se i smiješio dok je bio zatrpan pitanjima, i rekao da može držati korak sa ruskim Vladimirom Putinom i Kinezom Xi Jinpingom, čak i ako se činilo da promuklost i kašalj koji su bili prikazani tokom njegove debate prije dvije sedmice i dalje traju.

Ponovo je insistirao da mu nisu potrebni kognitivni testovi, rekavši novinarima da njegovi kritičari neće biti zadovoljni, ako čak i vidi “dva doktora ili sedam”.

Izborna kampanja, kako je rekao, jedva je počela, a on je ponovo ponovio da je uvjeren da može pobijediti Donalda Trumpa na izborima u novembru.

Demokratski delegati koji će ga zvanično podržati kao stranačkog kandidata na konvenciji sljedećeg meseca mogli su da se predomisle po svom nahođenju, rekao je, prije nego što je prošaptao: “To se neće dogoditi”.

Rekao je da bi razmislio o odstupanju ako mu osoblje da podatke da ne može pobijediti, ali da ankete i dalje pokazuju da je trka mrtva.

Ako postoji jedna stvar koja je jasna od početka godine, podrška dvojici kandidata ostala je izuzetno stabilna uprkos neviđenoj drami koja okružuje obojicu.

Međutim, samo anketiranje neće smiriti paniku koja je nastala među mnogim demokratskim dužnosnicima, a olujni oblaci koji se zadržavaju oko Bidenove kampanje neće se tako lako rastjerati.

Prema izvještajima, još demokratskih političara čekaju u krilima, spremni da objave vlastiti raskid s predsjednikom, nakon što su čekali završetak ovog samita NATO-a kako bi izrazili svoju zabrinutost.

I to je samo prva runda testova za predsjednika koji se bori. U ponedjeljak ima još jedan intervju visokog profila, sa NBC-jevim Lesterom Holtom. Donatori su zabrinuti, a ranije u četvrtak nekoliko izvještaja sugeriralo je da su čak i osobe u predsjedničkoj kampanji smišljale načine da svog kandidata dovedu do izlaska, pišu vijesti.

Uprkos svemu tome, Biden je jasno stavio do znanja da će biti izazovan zadatak odvojiti nominaciju od njega. 81-godišnji muškarac koji je povremeno držao govornicu s dvije ruke i insistirao na tome da je “najkvalifikovanija osoba” za upravljanje državom, neće tiho napustiti pozornicu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh