Luda planeta

Osam načina da mala dnevna soba djeluje veće

Dnevni boravak je centralna prostorija doma i često mijenja svoje uloge kako se mijenjaju potrebe stanara. Da ne biste morali ili pomišljali da mijenjate stan ako želite veći dnevni boravak, stručnjaci za uređenje enterijera savjetuju cake da uštedite prostor i nekada samo vizuelno učinite dom prostranijim.

unsplash.com/veroniquetrudel

Birajte materijale i teksture

Ovo možda djeluje smiješno i ne biste vjerovali, ali sobu ćete učiniti prostranijom uz trik Kejt Hlebovski koja kaže da kada koristite jedan materijal, kao što je recimo drvo, ivice sobe se i ne vide tako jasno i na kraju stvarate utisak da je soba u isto vrijeme veća i toplija.
Dajte prioritet prirodnom svjetlu

Prirodno svjetlo može učiniti čuda u tome da dnevna soba manje veličine izgleda veće.

“Da biste to maksimalno iskoristili, izbjegavajte teške zavjese ili draperije koje u potpunosti blokiraju svjetlost”, kaže Kejti Skolof, osnivač sajta koji se bavi uređenjem doma.

Ako insistirate na privatnosti možete koristiti mat staklo ili sjenke za filtriranje svjetlosti u svoj stambeni prostor. Venecijaneri, trakaste zavjese isto više nisu prihvatljivo rješenje.
Ne pretrpavajte prostor

Što manje stvari u vašoj maloj dnevnoj sobi, to bolje.

“Pretrpavanje sobe namještajem ili ukrasima može učiniti da se osjećate u njoj skučeno”, kaže Skolof za Souther Living.

Postanite minimalista, dajte prioritet kvalitetu nad kvantitetom i osigurajte da svaki predmet služi svrsi i dopunjuje ukupnu estetiku koju želite da postignete.

Često raspremajte stvari kako biste održali moderniji izgled doma. Kada su u pitanju komadi namještaja, odlučite se za predmete koji su multifunkcionalni- stočić za kafu koji se otvara za kućne predmete ili neke male otomane koji su odličan izbor. Prostor koristite krajnje štedljivo.

Pogledajte ka gore

Isprobajte police za knjige od poda do plafona, koje takođe mogu ponuditi dragocjeno odlaganje ili se odlučite za zavjese od poda do plafona ili prozirne, koje mogu da daju iluziju viših plafona. Kada je tavanica visoko prostor djeluje veće.
Ne kupujte premali tepih

Ovo djeluje nevjerovatno, ali u maloj dnevnoj sobi korišćenje prostirke za veliku površinu koja se uklapa ispod prednjih nogu svih dijelova namještaja može ujediniti prostor za sjedenje i učiniti da soba djeluje veće, prenose Nezavisne
Veći tepih stvara kontinuitet i pomaže da se raspored namještaja bude bolji.

“Ako imate prelijep starinski tepih koji je premali za prostor, ali ipak želite da ga koristite, razmislite o tome da ga postavite na tepih od prirodnih vlakana da biste dobili veličinu koja vam je potrebna”, kaže dizajner Laura Dženkins.
Izaberite providne komade

Stakleni sto za kafu, akrilne stolice ili police mogu učiniti da soba bude otvorenija i prozračnija. One služe svojoj funkcionalnoj svrsi bez preopterećenja prostora, dozvoljavajući oku da putuje kroz njih i održavajući osjećaj otvorenosti.
Izaberite više ogledala

Ogledala nisu samo lijepa, već će učiniti da vaša dnevna soba izgleda veća u trenu. Možete čak da popunite cijeli zid njima.
Jedna boja stvara iluziju

Monohromatski izgled sobe stvara vizuelno veći prostor, prenosi “Politikin magazin”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh