Misterije

Naučnici u čudu: Orangutan zaliječio ranu melemom koji je napravio od biljaka

Ovo je prvi zabilježeni slučaj da je životinja u divljini liječila povredu uz pomoć ljekovite biljke.

Orangutan sa indonežanskog ostrva Sumatra zalečio je sebi veliku ranu na obrazu koristeći melem napravljen od biljaka, piše objektiv.

Ovo je prvi zabilježeni slučaj da je životinja u divljini lečila povredu uz pomoć ljekovite biljke.

Nakon što su biolozi primijetili da je orangutan Rakus naneo biljni oblog na lice, rana se zatvorila i zacijelila u roku od mjesec dana.

Tim biologa dr Izabele Laumer sa Instituta “Maks Plank” je u junu 2022. godine u Nacionalnom parku Gunung Leuser primetio da Rakus ima veliku ranu na obrazu.

Vjeruju da je povrijeđen u borbi sa suparnicima – drugim mužjacima orangutana, jer su se u danima prije nego što su primijetili ranu čuli njegovi glasni krici.

Tim je onda primijetio da Rakus gricka stabljiku i listove biljke “akar kuning” (Fibraurea tinctoria), koja ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva i lokalno stanovništvo je koristi kod lečenja povreda, ali i malarije i dijabetesa.

Rakus je više puta stavljao tečnost na obraz, a onda po rani razmazao sažvakanu biljku sve dok nije potpuno prekrila ozledu. Potom je nastavio da se hrani biljkom.

Melem je, čini se, uradio svoje. Naučnici su primetili da nije bilo nikakvih tragova infekcije, a rana se zatvorila u narednih pet dana. Nakon mesec dana, potpuno je zacelila.

Inače biljka “akar kuning” (Fibraurea tinctoria) u tropskim šumama jugoistočne Azije, poznata je po svojim analgetskim, antipiretičkim i diuretičkim efektima i koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje različitih bolesti, kao što su dizenterija, dijabetes i malarija.

Prethodne analize biljnih hemijskih jedinjenja pokazuju prisustvo furanoditerpenoida i protoberberinskih alkaloida, za koje je poznato da imaju antibakterijske, antiinflamatorne, antigljivične, antioksidativne i druge biološke aktivnosti od značaja za zarastanje rana.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh