Svaštara

Trebate li prati čarape izvrnute naopačke?

Najvjerojatnije, vaša najveća briga kada je riječ o pranju čarapa je osigurati da oba dijela para ostanu zajedno. Međutim, mnogi ljudi ne znaju treba li ih prati izvrnute naopačke.

Možda se čini da je vanjska strana čarapa najprljavija, jer dok hodate po kući, na njoj se nakupljaju mrvice, grinje, bakterije i druge nečistoće.

Jedna britanska kompanija za madrace analizirala je čarape koje su nošene cijeli dan i otkrila da su one vjerojatno čak prljavije od daljinskog upravljača, a koji je 20 puta prljaviji od WC školjke, prenosi Klix.

Međutim, unutrašnjost čarapa je jednako prljava, zahvaljujući 250.000 znojnih žlijezda u vašim stopalima i mrtvim stanicama kože koje vaša stopala odbacuju svaki dan. Vlaga od znoja može pomoći bakterijama i gljivicama da rastu i napreduju na čarapama, što može dovesti ne samo do smrdljivih stopala, već i do atletskog stopala i drugih uobičajenih problema sa stopalima.

Dakle, čarape bi trebalo prati izvrnute naopačke jer ta površina dodiruje kožu cijeli dan, zadržava većinu neugodnih mirisa i mrtve stanice kože.

To osigurava da deterdžent i gibanje u mašini za veš najsnažnije djeluju na najsmrdljivije dijelove čarapa te pomaže ukloniti bakterije koje uzrokuju neugodan miris i druge opasne mikroorganizme. Također, to smanjuje rizik da ćete završiti s relativno prljavim čarapama i smrdljivim stopalima.

Pranje čarapa izvrnutih naopačke, također, može smanjiti količinu trenja na vanjskoj strani tkanine te tako pomoći očuvanju uzoraka ili boja te minimizira bilo kakve mrlje ako slučajno stavite bijele čarape s crvenom majicom. To, također, pomaže da vaše čarape izgledaju kao nove duže vremena te pomaže smanjenju količine dlačica koje čarape skupljaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh