Nema sumnje da su banane zdravo voće kada se jedu u umjerenim količinama. Bogate su ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, vitaminima C i B6, kalijumom, magnezijumom i antioksidansima.
Iako se ne preporučuje da se jedu za doručak jer će brzo uzrokovati umor i glad, sjajan su obrok koji možemo pojesti prije treninga. Ako se pitate koje banane odabrati – zelene ili zrele, nutricionista Pavel Isanbaev ima savjet, prenosi Hayat
– Zrele banane su slađe i mekše teksture od nezrelih, zbog čega su lakše probavljive za osobe s osjetljivom probavom. Zrelo voće sadrži više antioksidansa, što pozitivno utiče na zaštitu organizma od starenja i stresa – izjavio je Isanbaev.
Zelene, odnosno nezrele banane, sadrže više rezistentnog skroba koji ljekovito djeluje na crijeva i mikrofloru. Takođe, smanjuje nivo holesterola, poboljšava osjetljivost na inzulin i pomaže u smanjenju rizika od raka crijeva.
– Zelene banane sadrže manje šećera i pogodne su za osobe s visokom razinom glukoze u krvi i dijabetesom. Nezrelo voće ima probiotička svojstva što poboljšava stanje crijevnog mikrobioma – dodao je nutricionista.
Imajte na umu da jedna banana sadrži oko 15 grama šećera. Ako imate visok šećer, birajte nezrelo voće.