Svaštara

Ova uobičajena greška prilikom pranja uništava mekoću vaših peškira

Premda se svi volimo umotati u mekani peškir nakon kupanja, često se dešava da nakon nekoliko pranja oni postaju kruti i grubi. Uobičajena greška u pranju veša bi mogla dovesti do toga da vaši peškiri brže gube na mekoći.

Peškiri - blogspot

Zoe Dunn, stručnjakinja za tkanine britanske kompanije Terrys, pojasnila je zašto.

“Nemojte prati peškire zajedno s drugom”, upozorila je za Express.co.uk, “Vlakna s odjeće se prenose na peškir i vremenom smanjuju njihovu mekoću”. prenosi Klix.

Pojasnila je kako će čekanje na pranje samo peškira osigurati da u bubnju ima dovoljno prostora za njih – što sprečava da se vlakna spljošte i osigurava da se cijeli peškir pravilno pere.

Slično tome, važno je paziti na to s kojim bojama perete svoje bijele peškire. Čak i ako ste sigurni da boja s obojenih peškira neće iscuriti, uvijek je bolje oprati ih odvojene.

“Možda zvuči očigledno – ali nikada ne perite bijeli kućni tekstil s drugim bojama – prijenos boje može biti teško poništiti i izgubit ćete tu svijetlu bijelu nijansu kao u hotelima”, dodala je.

Preporučila je da bijele peškire perete zajedno s bijelom posteljinom.

“Obavezno koristite organska sredstva za uklanjanje mrlja i sredstva za posvjetljivanje ako neko u vašem domaćinstvu ima osjetljivu kožu. Iako će izbjeljivač posvijetliti bijele peškire, on će također degradirati tkaninu – skraćujući joj vijek trajanja”, kazala je.

Stručnjakinja savjetuje da se uvijek pridržavate svih uputa za pranje na etiketi: “Ponekad je pahuljaste peškire potrebno prati na znatno nižoj temperaturi nego što biste očekivali da bi zadržali mekoću”.

Korištenje previše omekšivača može biti razlog zašto ručnici postaju kruti i grubi, pa se uvijek savjetuje da smanjite količinu koju koristite ili da ga potpuno izbacite kada ih perete.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh