Svaštara

Lubenicu držite na pogrešnom mjestu: Ovako vam može trajati duže

Previše voća na jednom mjestu rezultirat će prevelikom količinom etilena, zbog čega će doći do truljenja

Lubenice su omiljene mogima tokom toplih ljetnih dana, a nažalost ostaju svježe tek nekoliko dana.

Ipak, otkriven je pravilan način čuvanja lubenica u kuhinji koji će produžiti njihov rok trajanja za čak dvije dodatne sedmice.

Kulinarska stručnjakinja Christina Orso podijelila je savjet kako je najbolje mjesto za čuvanje lubenica u tamnom prostoru udaljenom od bilo kakvih izvora topline, kao što su pećnica, mikrovalna pećnica i friteza. Najbolja opcija je staviti lubenicu iza kuhinjskog pulta ili na neku policu gdje ne dopiru svjetlost i toplina, prenosi Novi.

-Kad dođem kući, čuvam cijelu lubenicu na sobnoj temperaturi, dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Cijela lubenica ima duži rok trajanja od narezane lubenice – objasnila je.

Iako zvuči čudno, lubenicu treba držati podalje od drugog voća, s obzirom na to da ga ono može pokvariti. Vrlo je osjetljiva na plin etilen, prirodni hormon rasta koji proizvodi voće poput banane, jabuke i avokada. Previše voća na jednom mjestu rezultirat će prevelikom količinom etilena, zbog čega će doći do truljenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh