Svaštara

Zašto pse nikada ne biste trebali prskati vodom tokom ljetnih vrućina

Visoke temperature ljeti nisu idealne za duge šetnje sa psom i ako ste mislili da im prskanje vodom može pomoći da se rashlade, nažalost to i nije najbolja opcija.

pas u bazenu - shutterstock

Psi se ne znoje kao ljudi, a njihovo krzno nije baš predviđeno za ljeto. Međutim, postoje načini kako da im pomognemo da se rashlade tokom visokih temperatura.

Kako prenosi Mirror, jedan vlasnik labradora podijelio je savjete za brigu o kućnim ljubimcima tokom ljeta. On ističe kako nikada ne biste trebali prskati svog psa hladnom vodom da ga rashladite, prenosi Klix.

Naime, to bi uzrokovalo zatvaranje kapilara ispod njihove kože i došlo bi do suprotnog efekta odnosno pas će još više zadržati toplinu.

Umjesto toga, učinkovitije je hlađenje u bazenu jer psi svoju temperaturu regulišu šapama i ustima. Vlasnicima psa također se preporučuje da šetaju pse prije sedam sati ujutro i nakon 22 sata jer su tada temperature niže.

Ukoliko vaš pas boravi u kući, možete koristiti i klimu, ali ako povremeno boravi i u dvorištu, radije izbjegavajte paliti klimu dok je u blizini jer ne bi smio osjetiti veliku razliku u temperaturama.

Na kraju, važno je da kućni ljubimci tokom ljeta uvijek moraju biti dovoljno svježe vode za piće i mjesto u hladu, a vlasnicima se preporučuje i da ih svakodnevno četkaju kako bi uklonili višak dlake.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh