Svaštara

Kuhalo za vodu će biti kao novo: Evo kako da očistite kamenac uz namirnice koje već imate

Postoji brz način za uklanjanje kamenca za koji su vam potrebni samo jeftini sastojci koje vjerovatno već imate u kuhinji

Kuhalo - Pexels

Iako nije štetan, kamenac smanjuje efikasnost kuhala za vodu i može uticati na ukus napitka koji pripremate.

Ako se kamenac nagomila, može se nakupiti i na grijaču, usporiti ključanje vode i učiniti čaj ili kafu gorkim ili metalnim (miris i ukus).

Međutim, postoji brz način za uklanjanje kamenca za koji su vam potrebni samo jeftini sastojci koje vjerovatno već imate u kuhinji.

Kamenac je veoma čvrst i otporan je na mnoga sredstva za čišćenje, ali sredstvo koje se pokazalo najbolje je sok od limuna, koji sadrži limunsku kiselinu koja prirodno rastvara kamenac.

Kada limunska kiselina dođe u kontakt sa kamencem, počinje da pjeni i da ga razlaže.

Prerežite limun na pola, istisnite sok u kuhalo i stavite polovine limuna unutra.

Sipajte hladnu vodu i prokuhajte.

Ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim obrišite dno kuhala i isperite hladnom vodom.

Ako nemate limun, možete koristiti prašak limunske kiseline, tj. limuntus koji je podjednako efikasan kao sok od limuna, prenosi Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh