Osnovna higijena usne duplje nalaže pranje zuba nakon svakog obroka.
Budući da nismo uvijek u prilici nakon unesene hrane zgrabiti četkicu za zube i pastu, možemo krenuti za prirodnim zubnim čistačima.
Grickanje određenog hrskavog i tvrdog voća i povrća izaziva lučenje pljuvačke koja uništava bakterije te desni i zube održava čistima i zdravima.
1. Jabuke
Jabuka sadrži fosfor, kalcijum i flour te sprečava razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube dvostruko – mehanički i fizički, Prenosi Novi.
2. Sirova mrkva
Žvakanjem mrkve se stimuliše proizvodnja pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna mrkve djeluju kao četkica za zube i desni.
3. Celer
Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje tvari koja neutralizuje bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zuba, masira desni i čisti usnu duplju, prenosi “Zadovoljna”.