Zdrava hrana je ključna za punjenje tijela energijom, jer svako želi biti poletan za nove radne izazove od samog jutra. Zbog toga je bitno promijeniti loše navike u ishrani. Mnogi ljudi vole da jedu instant žitarice, peciva pa čak i meso za doručak, ali nutricionisti upozoravaju da jednostavni ugljeni hidrati i teška proteinska hrana mogu uzrokovati umor.
“Kao rezultat toga, čovjek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali nije pogodno za doručak jer se dugo probavlja i umara tijelo”, objasnila je nutricionistkinja Anđelika Dival, prenosi novi.
“Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro ukoliko nije riječ o instant varijantama. Instant kaše su prepune jednostavnih ugljenih hidrata koji stimuliraju gušteraču da aktivno proizvodi insulin. Zbog naglog skoka nivoa šećera u krvi, koji se potom brzo snižava, osjećamo umor”, dodala je Dival.
Naglasila je da je bolje jesti žitarice koje se kuvaju, a ne one koje se samo preliju ključalom vodom.
“U takvim žitaricama, ugljeni hidrati su složeni i ne uzrokuju nagle promjene nivoa šećera. Žitarica se polako probavlja, a osjećaj sitosti će sigurno trajati do ručka”, pojasnila je nutricionistkinja.
Takođe je istaknula da peciva nisu prikladna za doručak.
“Nemojte se zavaravati reklamama u kojima ljudi započinju jutro kroasanom i šoljom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrati”, rekla je Dival.