Svaštara

Trik koji je osvojio sve domaćice: Evo šta sipaju na spužvu prije pranja posuđa

So je prirodno antibakterijsko sredstvo koje spriječava rast bakterija, dok je sirće poznato po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima…

spuzva- ilustracija

Brojni su trikovi za čišćenje doma koji uključuju neočekivane metode i sastojke, a koji bi trebalo da nam olakšaju kućne poslove. Među njima smo naišli na trik za čišćenje kuhinjskih sunđera. U savetu se navodi da pre pranja posuđa kuhinjski sunđer posuti malo soli, a zatim ga preliti sirćetom. Pitate se zašto je ovo neophodno? Zbog, navodi se, dezinfekcije, uništavanja bakterija i održavanja higijene.

So je prirodno antibakterijsko sredstvo koje sprečava rast bakterija, dok je sirće poznato po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. U kombinaciji sa solju, efekat dezinfekcije je pojačan. Sirće takođe pomaže u rastvaranju ostataka hrane i masti, ostavljajući sunđer čistim i bez mirisa.

Dakle, mokri sunđer obilno prelijte solju, prelijte bijelim sirćetom i ostavite da odstoji 15 minuta, pa ponovite postupak na drugoj strani i isperite čistom vodom. Sunđer je tada spreman za ponovnu upotrebu, a preporučuje se da ga na ovaj način perete bar jednom nedjeljno. Dobro je znati da nakon pranja sudova sunđer treba isprati u toploj vodi i dobro osušiti, jer bakterije brže rastu u vlažnom okruženju. Međutim, uprkos ovim merama predostrožnosti, sunđere za pranje posuđa treba redovno mijenjati, idealno svake dve do četiri nedjelje, prenosi Jutarnji.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh