Svaštara

Ni kafa, ni čaj, ni limunada: Evo kojim napitkom treba započeti dan

Ako se pitate kojim pićem biste mogli zamijeniti jutarnju kafu, kakao je odličan izbor za vas.

Kakao - Kurir.rs

Kakao sadrži teobromin, koji je sličan kofeinu, ali mnogo zdraviji, zbog čega sve više ljudi prelazi na ovo piće i napušta kafu. Smatra se da kakao sadrži veliku količinu flavonoida, koji su važni za kognitivne sposobnosti i mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da flavonoidi smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju koncentraciju, dok se takođe bore protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Kakao je bogat biljnim proteinima i korisnim vitaminima i mineralima, uključujući gvožđe, fosfor, magnezijum, kalijum, kalcijum, selen, folnu kiselinu, kao i vitamine B, E i K grupe, prenosi Novi.

Ko ne bi trebao konzumirati kakao:

Kakao je visokokalorična namirnica, pa je važno obratiti pažnju na količinu koju konzumirate. Zbog sadržaja masti, osobama s kardiovaskularnim bolestima preporučuje se da izbjegavaju kakao ili ga koriste u izuzetno malim količinama. Dodavanje mlijeka može dodatno povećati količinu masti i kalorija. Umjesto običnog mlijeka, često se preporučuje biljno mlijeko poput bademovog, kokosovog ili ovsenog.

Deca mlađa od 3 godine mogu biti alergična na kakao, pa ga treba izbjegavati. Takođe, žene koje imaju ciste na dojkama trebaju izbjegavati kakao, jer kofein, teofilin i teobromin mogu uticati na rast cističnog tkiva. Tanin iz kakaa može smetati onima koji imaju hemoroide, dok bi osobe netolerantne na kofein takođe trebale izbjegavati kakao. Negativne reakcije mogu se javiti ukoliko se pije više od 6 šoljica dnevno, iako je to individualno. Osobe s hroničnim glavoboljama i one sklone nervozi također trebaju isključiti kakao iz ishrane.

Koristi za zdravlje:

Zbog visokog sadržaja gvožđa, kakao se preporučuje osobama koje imaju problema sa krvnom slikom, nedostatkom gvožđa ili anemijom. Takođe, dobar je za kožu jer pomaže u regeneraciji tkiva mrtvih ćelija. Kakao ima visoka energetska svojstva, pa je odličan za decu u razvoju i sportiste, jer biljna vlakna pomažu u jačanju i obnavljanju mišića. Osobe sklone depresiji trebale bi uvrstiti kakao u svoju ishranu zbog visoke količine magnezijuma. Zanimljivo je da kakao sadrži feniletilamin, koji deluje slično endorfinu, hormonu zadovoljstva i sreće.

Kao zdravija alternativa kafi, kakao može biti odličan izbor za energiju i mentalno zdravlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh