Svaštara

Izbjegavajte ovakvu posteljinu: Loše utiče na san

Boje u vašem životnom prostoru mogu značajno utjecati na raspoloženje i kvalitetu sna. Iako je izbor boje često individualan, različite nijanse mogu izazvati specifične emocije. Terapeuti iz Greenwood Villagea u Colorado ističu da toplije boje poput žute, narandžaste i crvene mogu izazvati osjećaje ugode, ali i ljutnje, dok hladnije nijanse poput plave, zelene i ljubičaste često donose mir ili tugu.

Posteljina u krevetu - Atma.hr

U kontekstu spavaćih soba, boje koje odaberete mogu značajno utjecati na vaš san. Evo boja koje bi trebalo izbjegavati:

Ljubičasta: Povezana je s kreativnošću, ali može izazvati uznemirujuće misli, čudne snove ili noćne more. Preporučuje se korištenje svjetlijih nijansi poput lavande.
Bijela: Iako neki vole bijelu boju kao osnovu, bijela posteljina može ometati razinu melatonina, hormona koji regulira san. Može prevariti mozak da misli da je dan, otežavajući zaspanju.
Crvena: Ova boja je povezana s energijom i strašću, ali može izazvati osjećaj tuge ili ljutnje. Također, može privući stjenice, pa je bolje koristiti je u detaljima umjesto na posteljini.
Crna: Iako može djelovati sofisticirano, crna posteljina može izazvati negativne emocije poput tuge i straha, što može ometati opuštanje i san.
Smeđa: Tamne nijanse smeđe mogu izazvati osjećaje tuge i usamljenosti. Ako želite koristiti smeđu, kombinirajte je s plavim nijansama za umirujući efekt.

Preporučuje se korištenje svjetlijih i mirnijih boja kako bi se stvorilo pozitivno i opuštajuće okruženje u spavaćoj sobi. Odabir pravih boja može značajno poboljšati vaše raspoloženje i kvalitetu sna, prenosi Novi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh