Svaštara

Stručnjak objasnio zašto nije najbolja ideja piti kafu čim se probudite

Ljubitelji kafe dobili su upozorenje o tome kada bi trebali popiti svoju prvu šoljicu kafe.

ko se probudite i odmah pijete kafu, možda biste trebali preispitati tu naviku, jer prerano ispijanje kafe moglo bi biti upravo razlog zašto vam je ona uopšte potrebna.

Mnogi ljudi misle da će ih šoljica kafe razbuditi i dati im više energije, ali, kako se ispostavilo, prerano konzumiranje moglo bi narušiti vaš san.

Upozorenje dolazi unakon nove studije koju je provela kompanija “Breville”, a koja je otkrila da Britanci piju tri šoljice kafe dnevno, obično prvu u 7 sati ujutro.

Zbog toga je Reks Isap, stručnjak za spavanje, izdao upozorenje Britancima, savjetujući ih da ne izbjegavaju kafu u potpunosti, nego da odgode njezino ispijanje prvog sata nakon buđenja.
Zašto bi trebalo izbjegavati kafu nakon što se probudimo?

“Tokom dana vaš mozak proizvodi hemikaliju zvanu adenozin. U suštini, adenozin podstiče san; što ste duže budni, to se više nakuplja i pomaže vam da se osjećate pospano. No, kofein blokira adenozinske receptore, što vas održava budnim i pospješuje budnost. Ako ste ikada imali problema sa spavanjem nakon kafe, ovo bi mogao biti razlog”, rekoa je Reks za Express.

“Kada je riječ o idealnom vremenu za prvu šoljicu kave, skloni smo posegnuti za kuvalom čim se probudimo. Međutim, idealno bi bilo pričekati sat vremena nakon buđenja kako biste uistinu iskoristili prednosti kave”, objasnio je on, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh