Dan Buettnera, stručnjak za dugovječnost i saradnik National Geographica, dijeli svoju najbolju hranu za duži život od kojih je jedna vrlo specifična vrsta kafe.
Sama redovna konzumacija kafe povezana je s produženim životnim vijekom, zahvaljujući priličnom udjelu antioksidanata, kao i kofeina i trigonelina, koji mogu podržati kognitivno funkcioniranje. Buettner posebno ističe Ikaria kafu, koja se obično naziva “turska kafa”.
“Mljeve se vrlo fino, a zatim prokuhava i čini se da taj proces izvlači ulja, te polifenole koji su dobri za vaše srce”, kaže ona.
Zapravo, studija iz 2013. u časopisu Vascular Medicine otkrila je da su stariji učesnici koji su pili kuhanu Ikaria kafu poboljšali funkciju endotela koji igra ulogu u zgrušavanju krvi i ukupnom zdravlju srca. A na temu polifenola, jedna velika studija u Evropi je objavila da je veći unos ovih moćnih antioksidanata povezan sa dužim životnim vijekom, prenosi Klix.
Buettner tvrdi da se ova kafa pije u Plavim zonama, odnosno regijama gdje žive najdugovječniji ljudi.
“Kafa je također uobičajena na Sardiniji; uobičajena je među Nicoyama. Samo mislim da je to jedno od onih pića u kojima možete nekažnjeno da uživate, a vjerovatno je dobro i za vas”, dodaje.
Zbog visokog sadržaja polifenola, Buettner je pristrasan prema Ikaria kafi kada je u pitanju podrška dugovječnosti. Međutim, većina napitaka može se pohvaliti antioksidativnim polifenolima – Ikaria kafa ih jednostavno ima puno.