Svaštara

Doktorica savjetuje: “Od pedesete godine starosti kafu treba piti sa ovim”

Kafa je bez sumnje jedno od najpopularnijih pića. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti dan bez kafe, no mišljenja stručnjaka po tom pitanju su podijeljena.

Neka istraživanja govore da kafa ima negativan učinak na organizam, dok druga istraživanja otkrivaju čak i pozitivne učinke kafe.

Stručnjaci uglavnom kažu da kafa u malim količinama nije problem, ali američka doktorica upozorava da je treba piti na ispravan način.

Pamela Peeke, doktorica, profesorica i autorica bestselera The Hunger Fix kaže da je važno u kavu dodati cimet, pogotovo nakon 50. godine.

Cimet

“Cimet ima protuupalna i antimikrobna svojstva te pomaže u regulaciji razine šećera u krvi”, objašnjava doktorica.

Dodaje kako samo jedan gram cimeta dnevno može smanjiti razinu šećera u krvi, triglicerida i LDL holesterola.

Budući da je povišeni kolesterol čest problem, osobito nakon 50. godine života, tim je važnije osigurati konzumaciju cimeta.
Kurkuma

Osim cimeta, stručnjakinja ističe još jedan iznimno koristan začin, kurkumu.

“Kurkuma jača imunološki sistem i inhibira upalne procese”, kaže dr. Peeks.

Kurkuma također usporava starenje i povoljno djeluje na zdravlje mozga. doktorica savjetuje da se u kafu doda cimet, a u slana jela kurkuma, prenosi Story.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh