Svaštara

PVC prozore i vrata treba namjestiti na “zimski režim”: EVO KAKO DA TO URADITE

Savjeti za održavanje PVC prozora zimi

S obzirom na hladne mjesece koji dolaze, važno je osigurati da su vaši PVC prozori i vrata spremni za zimske uvjete. Evo nekoliko savjeta kako pravilno održavati prozore i pripremiti ih za hladnoću:

Podmazivanje mehanizama: Redovno podmazivanje šarki, brava i pokretnih dijelova prozora spriječit će škripanje i poboljšati njihovo funkcionisanje. Preporučuje se korištenje specijalnog ulja koje je prikladno za metalne dijelove. Ovo održavanje trebate raditi barem jednom godišnje, idealno prije zime.

Podesite na “zimski režim”: Prozore i vrata možete lako prilagoditi za zimu bez majstora. Samo otvorite prozorsko ili balkonsko okno i potražite šaraf na strani gdje se nalazi ručka. Pomoću inbus ključa, okrenite šaraf unutra kako biste povećali potisnu silu prozorskog okvira. Ovo će osigurati bolju izolaciju i zadržavanje topline unutar stana, prenosi Novi.

Provjera režima: Ako niste sigurni u kojem su trenutno režimu vaši prozori, jednostavno uzmite list papira i pokušajte ga stisnuti između okna i okvira. Ako ga možete lako izvaditi, prozori su u “ljetnjem režimu”, dok će se papir pokidati ako su na “zimskom režimu”.

Rotacija između režima: Važno je ne ostavljati prozore na “zimski režim” tokom cijele godine. Kontinuirano opterećenje na gumu okvira može dovesti do bržeg trošenja i potrebe za zamjenom dijelova. Zato ih prilagodite na “ljetnji režim” kad prođe zimska sezona.

Čišćenje: Redovno čišćenje prozora i okvira također pomaže u održavanju njihove funkcionalnosti i izgleda. Uklonite prašinu, prljavštinu i druge naslage koje mogu ometati rad mehanizama.

Slijedeći ove jednostavne savjete, ne samo da ćete produžiti vijek trajanja svojih PVC prozora i vrata, već ćete i stvoriti ugodniju i topliju atmosferu u vašem domu tokom zimskih mjeseci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh