Prema studiji objavljenoj u časopisu Molecules, jedna kašika jogurta nakon obroka može značajno smanjiti zadah uzrokovan bijelim lukom. Istraživači sa Univerziteta Ohio State otkrili su da prirodni jogurt može neutralizirati spojeve koji sadrže sumpor, odgovorne za neugodan miris.
U eksperimentu su testirali jednake količine sirovog bijelog luka u staklenim bocama, dodajući različite vrste jogurta. Rezultati su pokazali da jogurt smanjuje koncentraciju spojeva iz bijelog luka čak 99 posto, a posebno su se istaknuli jogurti bogati proteinima i mastima. Dr. Sheryl Barringer, viša autorica studije, napominje da je povećana konzumacija proteina danas u trendu, što ne samo da može pomoći u smanjenju zadaha, već i produžiti osjećaj sitosti.
Dakle, sljedeći put kada uživate u jelima s bijelim lukom, ne zaboravite na grčki jogurt – možda je to upravo ono što vam treba za svježiji dah.
Zanimljivo je da istraživači nisu primijetili isti učinak kod prženog bijelog luka, budući da prženje značajno smanjuje koncentraciju spojeva koji uzrokuju neugodne mirise, prenosi Novi.