Svaštara

ZABORAVITE NA LOŠ ZADAH: Ova namirnica će vam pomoći da ublažite miris čak i bijelog luka

Nakon uživanja u jelima s bijelim lukom, mnogi se suočavaju s neugodnim zadahom, što često rezultira povlačenjem od bliskih razgovora ili traženjem četkice za zube. Međutim, u vašem frižideru može se naći jednostavno rješenje – grčki jogurt.

Neugodan zadah - Zadovoljna.hr

Prema studiji objavljenoj u časopisu Molecules, jedna kašika jogurta nakon obroka može značajno smanjiti zadah uzrokovan bijelim lukom. Istraživači sa Univerziteta Ohio State otkrili su da prirodni jogurt može neutralizirati spojeve koji sadrže sumpor, odgovorne za neugodan miris.

U eksperimentu su testirali jednake količine sirovog bijelog luka u staklenim bocama, dodajući različite vrste jogurta. Rezultati su pokazali da jogurt smanjuje koncentraciju spojeva iz bijelog luka čak 99 posto, a posebno su se istaknuli jogurti bogati proteinima i mastima. Dr. Sheryl Barringer, viša autorica studije, napominje da je povećana konzumacija proteina danas u trendu, što ne samo da može pomoći u smanjenju zadaha, već i produžiti osjećaj sitosti.

Dakle, sljedeći put kada uživate u jelima s bijelim lukom, ne zaboravite na grčki jogurt – možda je to upravo ono što vam treba za svježiji dah.

Zanimljivo je da istraživači nisu primijetili isti učinak kod prženog bijelog luka, budući da prženje značajno smanjuje koncentraciju spojeva koji uzrokuju neugodne mirise, prenosi Novi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh